Férfiak magas érzelmi IQ-val

Az érzelmek érzékelése és megértése egyénenként változik. A nők kifinomultabb érzékeiknek köszönhetően hamarabb és enyhébb jelekből is képesek kikövetkeztetni a másik ember érzéseit, s ennek megfelelően ügyesebbek az érzékekkel való érvelés terén. De vajon a férfiak birtokában is lehetnek ilyesfajta képességek? Az érzelmi intelligencia mérésére számos módszer létezik és már közel száz éve a pszichológusok egyik kedvelt szakterülete. A magas érzelmi intelligencia (EQ) nagymértékben múlik azon, hogy milyen volt a kapcsolatunk kisgyermek korunkban a szüleinkkel.

A kutatások szerint kötődő, törődő és egymásra hangolódó családban nőnek fel azok a fiatalok, akiknek már tizenéves korukban is magas az érzelmi intelligencia szintjük. Jó hír, hogy tovább is fejleszthető, ötven éves korra akár 25 százalékkal is és nem csak a nők képesek erre. A magas EQ-val bíró férfiakra minden igaz, csak az nem, hogy érzéketlenek, unalmasak vagy ridegek lennének. Négy árulkodó személyiségjegye utal arra, ha egy férfi jó helyen állt sorban, amikor az érzelmi intelligenciát osztogatták:

Tudatosság

Daniel Goleman neves pszichológus és kutató szerint arra mondhatjuk, hogy magas EQ-val rendelkezik, aki képes felismerni és megnevezni saját érzelmeit. Tehát minden belső vívódását, örömét, fájdalmát képes pontosan megnevezni, és felismeri a kapcsolatot az érzelmei, a gondolatai és tettei között. Ehhez persze mélyen magába kell néznie, ezért nem ritka, hogy az ilyen férfiak szeretnek elvonulni, bezárkózni, kevés közeli barátjuk van, de velük hosszútávú és mély kapcsolatot ápolnak. A magasabb érzelmi intelligenciát birtokló férfiak általában olyan szakmákban jeleskednek, mint a szülész-nőgyógyászat, a pedagógia, a marketing, az üzleti élet vagy valamely természetgyógyászati ág.

Stresszhelyzetben is jól kezeli érzelmeit

Nem csak a türelem, hanem a magas érzelmi intelligencia is szükséges ahhoz, hogy egy férfi ne kezdjen el ösztönösen viselkedni stresszhelyzetben. Az üss vagy fuss reakció helyett képes higgadt maradni, szavakkal meggyőzni a másikat vagy saját magát egy kívánatosabb érzelmi állapotba átvinni. Felismeri, ha túl sokat panaszkodik vagy mérgelődik, és a hasonló érzéseket kiváltó helyzetekben tudatosítja magában, hogy van választása. Nem muszáj mindig sértődötten, haragosan reagálnia, ha bevág elé egy autó, vagy ha túl sokáig kell várakoznia a kasszánál.

 Magabiztos és nyugodt tud maradni

Ez a tulajdonság az előzőből következik. Goleman szerint a magas érzelmi intelligencia az életkorral is eljuthat odáig, hogy egy férfi tudatosan olyanná alakítsa érzelmi állapotát, amely az adott helyzetben a céljának legjobban megfelel. Ha az első randin például nem talál parkolóhelyet, a pincér eltéveszti a rendelést, a ruhatárban összekeverik a kabátját máséval és még a számlával is át akarják verni, akkor nagyon gyorsan eljut az ember oda, hogy szidni kezdi az alkalmazottakat, felemeli a hangját, káromkodni kezd és kifordul magából. A nők ösztönösen kerülik az agresszív férfiakat, ezért, ha a férfi képes felmérni, hogy ott és abban a helyzetben nyugodtnak, magabiztosnak és kiegyensúlyozottnak kell maradnia és képes is ezt megvalósítani, akkor igazán kellemes estének nézhet elébe.

Képes felismerni mások érzelmeit

Hányszor hallottuk már, hogy a férfiak nem értik meg a nőket, pontosan el kell magyarázniuk mindent, ha valamit szeretnének, mert a célozgatásból nem ért az erősebbik nem. A legtöbbször ez tényleg így van. Ám vannak olyan férfiak, akik profi szinten űzik a női érzések felfedezésének sportját, nekik nem lehet hazudni. Valljuk be, mi nők nem ehhez vagyunk szokva és kényelmetlenül is érezzük magunkat az ilyen fürkésző szemekkel bámuló férfi társaságában. Nem ok nélkül, hiszen nem mást jelent ez, minthogy a saját fegyverünket fordították ellenünk. Mások érzéseinek pontos és azonnali megértését és befolyásolását tipikusan női készségnek hisszük, pedig valójában nem az. Felmérések szerint a magas érzelmi intelligenciával rendelkező férfiak boldogabb családi életet élnek. Ha hibáznak, képesek bocsánatot kérni, nem vádaskodnak, tisztán látják mások fáradozásait és megbecsülik azt. Ugyanakkor az is igaz, hogy a magas EQ vonzza a hasonlót. Az érzelmileg intelligens férfiak ösztönösen egy olyan társ mellett érzik magukat jól, aki számára szintén fontosak a fenti kvalitások.

forrás: Göcző Nóra:
https://www.bien.hu/szerelem-es-csalad/szerelem/innen-tudhatod-hogy-egy-ferfinak-magas-az-erzelmi-intelligenciaja/127395

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük