Férfi és nő barátsága I.

Ősrégi kérdés, hogy létezhet-e férfi és nő között igazi barátság. Valaki esküszik rá, hogy ellenkező nemű barátjával mindent meg tud beszélni, mások úgy gondolják, a testiség kérdése előbb-utóbb megjelenik és ez akár meg is szakíthatja a kapcsolatot, ha nem ugyanaz az igény. Tudományos kutatások szerint is létezik barátság férfi és nő között, de azért a felmérések meglepő eredményeket is mutatnak.

A barátok nemcsak hasonló beállítódásúak, nemcsak hasonló dolgok érdeklődik őket, hanem általában azonosak az értékeik is. De nem ez érdekeltea német Spiegel Online-t, hanem az, hogy a barátok többnyire azonos neműek. A felmérések tanúsága szerint a legközelebbi ilyen baráti kapcsolatok kilencven százalékára igaz ez.

“Lehet-e barátság férfi és nő között, és ha igen, miért nem?”- kevés olyan hazai cikk készült férfi és nő viszonyáról, ahol ezt a mondatot nem idézi legalább a szerző, vagy egy kommentelő Karinthytól. Ugyanakkor tudományosan még csak néhány éve vizsgálják ezt a jelenséget, ami amúgy egészen hétköznapi dolog: a megkérdezettek 80 százaléka úgy véli ugyanis, hogy lehetséges férfi és nő barátsága.

Vagy mégsem? A kutatások szerint ugyanis a valóságban ez csak minden tizedik barátságra igaz. Sőt immár azt is tudni lehet, hogy a valóság miért tér el a közhiedelemtől. A nemek közti különbségek ugyanis már nagyon fiatalon megjelennek.

Más a nők és más a férfiak igénye a barátságban

Egyrészt a férfiak és a nők eleve más-más igénnyel barátkoznak. (nyilván mindenki sejti, hogy itt Karinthy elhíresült idézete jön: “Férfi és nő hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar – a férfi a nőt, a nő a férfit”.)

Egy áttekintő tanulmány szerint, amely 37 vizsgálat és 8800 kísérleti alany alapján vonta le a következtetéseit, a nők inkább bizalomra, lojalitásra, őszinteségre (megnyílásra, önkitárulkozásra) és összetartozásra vágynak. Sokkal inkább, mint a férfiak, akik a másik által nyújtott előnyöket nézik. Így például fontos nekik, hogy a barátjuk mennyire jómódú, fitt, attraktív vagy éppen intelligens.

Már iskoláskorban jelentkeznek a különbségek. A fiatal lányok baráti kapcsolataikat sokkal fontosabbnak tartják, mint az azonos korú fiúk. Sokkal gyakrabban nyílnak meg barátaik előtt, inkább reagálnak a másik érzelmeire és igényeire. Barátságaikhoz sokkal több pozitív, mint negatív dolgot társítanak – és ez felnőttkorban sem változik lényegesen.

Aligha csodálkozhatunk ezek után, ha a férfiakkal fenntartott barátságukat a nők gyakran kevésbé tartják megfelelőnek. Ugyanakkor a férfiak sokkal többre becsülnek egy jó női barátot, mint egy férfit. Egy vegyesen, férfiakból és nőkből álló amerikai kutatócsoport úgy összegezte tapasztalatait, hogy “egy olyan barátság, amelyikben legalább egy nő van, megnyugtatóbb, mint az, amelyikből ez hiányzik.”

Férfi és nő barátságában nincs vonzalom

Ami még érdekesebb: a férfi-nő barátságot ritkán váltja ki az egymás iránti kölcsönös vonzalom vagy a szexualitás. Ugyanakkor az egyetemisták körében az efféle barátságok kétharmada az ágyban végződik. A nők gyakran hiszik ilyenkor, hogy a “barátság plusz” valódi szerelembe torkollik. A férfiak viszont inkább a szexet értékelik ebben. Valójában azonban csak minden ötödik ilyen kapcsolat jut el “szerelmi történetig”.

Ám mi történik akkor, ha a szerelem elmarad, sőt a szex is véget ér? Egy amerikai tanulmány szerint, ha a barátság tényleg elég mély, akkor ezután is megmarad. A szexuális kapcsolat végével a barátságoknak csak egyötöde szakadt meg. Négyötödük megmaradt, még akkor is, ha újra plátóivá vált a viszony. A megkérdezettek fele legalább olyan közel érezte magához a másikat, mint korábban. Sőt részben még közelebbinek is.

Ám, ha szó sincs szexről, akkor sok férfi és nő is a másik attraktivitását tartja terhesnek a kapcsolat szempontjából. Nyolcvannyolc megkérdezett “baráti párnak” az egyharmada tartotta ezt problémának egy felmérés szerint. Természetesen ez csak akkor merül fel gondként, ha valamelyikük a másikhoz vonzódik, és nem csak barátilag. A nőkre ez inkább igaz, mint a férfiakra: 50 százalékuk komplikáltnak tartja, ha a férfi vonzó. A férfiaknál ez csak minden ötödiknél volt így.

Ugyancsak problémás a férfi-nő barátságok esetén, ha a barátok élettársai, férjei, feleségei nehezen viselik a “haverkodást”. A férfi-nő barátságokat fenntartók közül minden harmadiknak volt problémája emiatt. És ez nem is teljesen alaptalan, ugyanis a barátok annál jobban vonzódnak egymáshoz, minél kevésbé érzik jól magukat a saját párkapcsolatukban.

Kutatás a férfi-nő barátságról

A Spiegel Online-nál pozitívabban látja a férfi-nő barátságot a Psychology Today bloggere, Dr. Jeremy Nicholson, aki különbségből is kevesebbet lát a két nem között. Nicholson egy 2000-ben készült tanulmányra hivatkozik, amit a Bleske-Buss szerzőpáros készített. Főiskolásokat kérdeztek a másik neműekkel fenntartott baráti viszonyukról.

Általában ugyanazt tartották férfiak és nők a barátság hozadékának, illetve árának. Jó volt számukra, hogy van vacsorapartnerük, beszélgetőtársuk, javítják egymás önbecsülését, információkat kapnak a másik nemről – ugyanakkor a hátrányokat is ugyanúgy látták. Mindkét nemnek problémákat okozott a féltékenység, a viszony megítélésének bizonytalansága, a viszonzatlan szerelem vagy a kegyetlen és közönséges viselkedés. Ugyancsak zavaró volt a barátság, amikor valódi randevúesély merül fel.

Nicholson szerint a férfiak és a nők válaszai bizonyos dolgokban különböznek. A férfiak a nőkkel való barátság esetében az esetleges szexet pozitívumnak, hozadéknak tartják, míg a nők ezt inkább a kapcsolat áraként élik meg. Így nem lepte meg a szakértőt, hogy a férfiak közül kétszer annyian (22 százalék) mondták, hogy volt szexuális kapcsolatuk ellenkező nemű barátjukkal.

Ha jobban megnézzük a Psychology Today és a Spiegel adatait, nem is mondanak egymásnak ellent: a német lap több kutatás és életkori csoport statisztikáit összegezte, míg Nicholson az egyetemisták szokásairól írt. Márpedig a Spiegel feltételezi a barátságok erősödését az életkor emelkedésével, az egyetemisták körében pedig a német lap is kiemeli a szexualitás nagy szerepét.

forrás:
https://www.hazipatika.com/psziche/parkapcsolat/cikkek/tenyleg_letezik_ferfi-no_baratsag_csak_ritkan/20140417101242

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük