Tükröződés a párkapcsolatban

Csodálatos, földön túli érzés, amikor a társunk szemében tükröződni látjuk magunkat. Vannak területek, amikben azonban férfi és nő nem tükrei egymásnak vagyis a tükör neuronjaink félrefordítanak.

A férfi felnövekedése során egyre nagyobb, egyre védettebb teret hoz létre maga körül – a középpontban önmagával. Figyelme egy része mindig ennek a térnek a megtartásán, az esetlegesen azt veszélyeztető tényezőkkel való megküzdés módjain rögzül. Ebben a térben kínál helyet a nőnek, a családnak. Mivel felelősséget vállal a nőért, ebben a tekintetben, ez a kapcsolódás hierarchikus. Mivel a tér-tartás tekintetében a nő érzékelése részletszegényebb, sokszor vét a férfi rendje ellen, elbizonytalanítva, olykor agresszív kontrollra kényszerítve a férfit.

A nő számára akkor biztonságos ez a befogadás, ha a férfi szabályzó ereje óvatos, támogató, együtt érző. Akkor a nő biztonságban érzi magát és befogadóvá válik a férfi felé. A nő mindig a teste mellett az érzelmeibe is befogadja a férfit, kiegészítve a világát az érzelmekkel, színekkel, melegséggel. Megbontja a harmóniát, ha a férfi nem képes vagy nem akarja fogadni a női érzelmeket, mint ahogy az is, ha a nő érzelmei túláradóak, túlzottan feltétel nélküliek.

dr Agócs Gabriella pszichiáter, testterapeuta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük