Nőknél a bölcsesség 2. rész

….Fontos, hogy az őszinteség a férfinak nehéz. Nők általában nehezen értik, hogy mennyire, mert a lányok általában magukként és magukért voltak szeretve gyermekként, de a fiúk ritkán. A fiúktól a világ eredményeket várt el, kezdve a szülőkkel; akkor voltunk jók, ha ezeket elértük. A fiúk fel tehát a szeretet, sokkal inkább feltételes volt, mint a lányok felé.

Joós István

Fontos ez nagyon, hogy a férfiaknak rettenetesen nehéz vállalni az eredménytelenséget és a kudarcot, és a szégyent. aminek megfelelően, a férfi legnehezebb témái mindaz, amit szégyell, és másrészt, meglepő módon, a legnagyobb lelkesedése is…ugyanis a belső élménye az álmai terén is a szégyen, hogy a benne lévő, számára nyitott lehetőségekhez képest, mennyire béna, mennyire esetlen, mennyire messze sehol nem tart.

Fontos a nőknek megérteni ezt, hogy a férfiak ezért nem csevegnek könnyedén magukról, egymással meg szinte alig. a foci és az autók sokkal biztonságosabb téma, mint az őszinteség, nem azért, mert hülyék és sekélyesek, hanem mert az átlagpasinak tanulnia és felfedeznie kell, hogy ezt egyátalán szabad, sőt jó, hogy lehet önmaga. Egyrészt. Másrészt, idő belelazulni abba, hogy amihez leginkább kedvem lenne, ami legjobban lelkesít, amihez képest sehol nem vagyok, az nem azt jelenti, hogy béna lennék, hanem csak emberi, és a cél pontosan attól is elérhető, hogy abból is tudok meríteni, hogy márpedig megmutatom.

A kettő, mint látszik, ugyanaz, a szégyen érzékeny góc a férfi lélek legközepén, melynek következtében nagyon közel van benne egymáshoz, ami frusztrál és ami lelkesít. Muszáj lejutni ide. Feltárni. Magamnak és a nőknek, mert kapcsolódni csakis az önvalómhoz lehet, amit hiába lát a nő, ha én magamat megvetem közben.

A most bemutatott út férfi oldalának lényege tehát, hogy fel kell fedeznem a helyemet és a dolgomat. Minden férfinak van és fel kell fedeznie, mert nem egyszerűen csak boldogságra, de jó párkapcsolatra és sikeres munkavégzésre sem képes a férfi, amíg ez meg nincsen. További szélsőséges hangulatingadozások jellemzik, lelkesedés és hiszti változó ciklusai, pontosan, mert üggyel és feladattal terhes, érzi ő, viszont ettől, jelen pillanatban még nagyon messze van, sőt, bele sem vágott, ami elképesztően nyomasztó tud lenni. A jó hír az, hogy egy ponton majd bizonyosan nem bírja tovább, és akkor változtat. Elindul, felvállal, beleáll.

Azért, hogy célja is érjen, tehát a terv megvalósuljon, a nőknél lévő bölcsesség – ezt fedeztem fel – nélkülözhetetlen, akár csak egy-egy mondat erejéig, de kell. Feléjük megnyílni tehát fontos, mert a férfi a MAJD HOVA AKAROK, hova kell eljutnunk témában, azaz, a jövőben van, azt kémleli folyton, hogy mit is csinálunk, a jövő iránt lelkes az idő nagy részében, ez foglalkoztatja, az ÜGY, ahogy az majd megvalósul. Ehhez azonban létfontosságú a jelen, a kiegyensúlyozás, az itt és most mit tegyünk meg, hogy oda valóban el is jussunk szempont; tehát, a MÓD, ami a nő hogyanra vonatkozó bölcsessége.

Jessy Watson képe

Joós István író, előadó, az Énakadémia alapító, vezetője, az Út-mutató című könyv szerzője.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük