Az önbizalom öt építőelem

A második építőelem: hitrendszer

“Az emberek igazán figyelemre méltóvá válnak, amikor elkezdik azt gondolni, hogy képesek megtenni valamit. Ha hisznek önmagukban, meglelik a siker elő számú titkát. ” dr Norman Vincent Peale, “A pozitív gondolkodás ereje”

Az önmagunkba vetett hitnek központi szerepe van az önbizalom kiművelésénél. Csak akkor tudunk hinni képességeinkben és lehetőségeinkben, ha az agyunk és a biológiai rendszerünk egészségesen működik (első építőelem) Sok korábbi páciensemnek nem volt meg az agyában a kémiai egyensúly, ezért komoly klinikai depresszióban szenvedtek és fizikailag képtelenek voltak önbizalommal telt gondolatok kialakítására. (második építőelem)

Ezért a hitrendszer a második építőelem: a magabiztos gondolatok kialakítása és az önmagunkba vetett hit csak akkor lehetséges, ha az agyunk egészségesen működik. Mivel a gyermekek agya és teste “értük dolgozik” elkezdhetik megtanulni, hogyan irányítsák gondolataikat, hogy azok magabiztosak legyenek. Ezeket a gondolatokat végül az érzelmi magabiztosság fogja felülvizsgálni (harmadik építőelem) és pozitív visszajelző rendszerekkel erősíti meg (negyedik építőelem) Nagyon fontos, hogy a magabiztos gondolatok az önbizalom felépítésének sarkallatos pontjai.

Tudom, hogy néha egyszerűbb arra gondolni, hogy “képes vagyok rá’ mint meg is tenni valamit. Úgy tűnik, hogy mi, emberek – felnőttek, szülők, és gyermekek egyaránt – néha megakadunk és elfelejtjük, milyen erősek, ügyesek vagyunk, telis- tele határtalan lehetőségekkel. A gyerekeknek mindenkinél nagyobb szükségük van erre a segítségre ahhoz, hogy erősnek lássák magukat és elhiggyék: képesek győzni. Az első lépés, hogy megtanulják, hogyan gondolkodjanak magabiztosan, hogyan lehet ilyen gondolatokat létrehozni.

A belső erő

Belső hitrendszerünk dönti el, amit gondolunk, mit mondunk ki hangosan és hogyan cselekszünk. A hitrendszer mindig változik, de szerencsére minden pillanatban van lehetőségünk a gondolataink átalakítására és a hitrendszerünk formálására. Lehet, hogy tegnap még alkalmatlannak éreztük magunkat arra, hogy valamit véghezvigyünk, de talán mára nem kételkedünk önmagunkban.

Erik Weinhenmayer volt az első vak ember, aki megmászta a Mount Everestet, ő tudja, micsoda erő lakozik a hitünkben. Erik 1968-ban egy született ritka szembetegséggel, és 13 éves korára teljesen elveszítette a látását. Apja, Ed Weinhenmayer mindig bátorította, hogy döntse meg az azzal kapcsolatos előítéleteket, hogy mire képes és mire nem, egy vak ember.

Ez a bátorítás felvértezte Eriket és annyira hitt magában, hogy olyan dolgokat vitt véghez, amelyekről senki nem hitte, hogy lehetségesek. Ő lett a középiskola birkózócsapatának kapitánya és megmászta a világ legmagasabb hegycsúcsát.

Ed Weihenmayer atléta, író, aktivista, motivációs előadó

Ha valaki a Mount Everest legyőzéséről kérdezte, Erik azt felelte: biztos voltam benne, hogy ugyanúgy meg tudom csinálni, mint bárki más, aki megpróbálja.” ‘Ha kialakítod az önmagadba vetett megingathatatlan hitedet, amely az erős gondolatok eredménye, akkor gyakorlatilag bármit elérhetsz. Olyan dolgokat is, amelyeket más emberek lehetetlennek tartanak. “

Tony Robbins a Harvard Business Press szerint, a világ Top 200 Business Gurujának egyike

Tony Robbins hozzáfűzte: “ez az én életemre is igaz. Nemrég lehetőségem volt arra, hogy tűzön járjak – ez olyan dolog, ami a legtöbb ember számára lehetetlennek tűnik. Öt lépéssel keresztülmentem a 800 fokos parázson és miközben lépkedtem, rájöttem, hogy a “lehetetlen” és a lehetséges” között, nagyon kicsi a távolság, és csak a belső hitrendszerünk tesz köztük különbséget.

Részlet Maureen Haley: ” Neveljünk boldog gyermeket – lépések az önbizalom, a siker és a teljes élet felé” című könyvéből, amely a Cor Leonis Kiadónál jelent meg, 2012-ben

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük