17 ok, ami miatt egy férfi életének legnehezebb időszaka, a tinédzser lét

Ahogy öregszünk, egyre inkább vágyunk az egyszerű életre, szeretnénk megint fiatalok lenni, amikor a felnőttlét kellékei, a munka, a pénzügyek, a család, a nyakkendő viselése, még nem nyomasztott. Ez azonban azt is jelenti, hogy utólag már rózsaszín szemüvegen keresztül nézzük a tinédzser korszakunkat, mintha az csak az izgalmas felfedezések időszaka lett volna, nem a szívfájdalomé, meg a testszagé. Mindig lesznek vélemények, amelyek szerint, inkább az egyik vagy inkább a másik nemnél nehezebb a pubertás korszaka, de nézzünk szembe azzal, hogy a fiúknak sokkal nehezebb a tini korszak: felnőttként visszatekintve erre a szörnyű korszakukra, egy izzadó tenyerű, foltos, furcsa hangú fiút látnak.

1. Hangulat

Igen, kedves szülők, a tinédzserek nevelése igazi rémálom, mivel a fogadó végén kell lenni, és egyszerűen túl kell élni; de valójában a pubertáskor változásai által keltett hangulatváltozás, harag és frusztráció ugyanolyan rossz, ha nem rosszabb, mint a szülő frusztrációja. Nem olyan könnyű ám feldolgozni, hogy nem találja meg a kedvenc pulcsiját 😀 A hangulati zavarok ugyanis nyomasztóak és kimerítőek.

2. Testi problémák

Nem csak a lányok szenvednek a testükben végbemenő változásoktól. Persze, óriási nyomás van a lányokon, hogy mindig jól nézzenek ki: a testnevelés óra előtt ugyanúgy, mint bulin, de ez ugyanúgy foglalkoztatja vagy akár félelemmel töltheti el a fiúkat is. Elég izmos vagyok? Vagy egy kicsit duci? És akkor még ott van a pénisz méret nyomasztó kérdése, nem beszélve arról, sikerül-e összejönni a lánnyal, akit kinézett.

3. A fura (nyikorgó) hang

Ez egy átmeneti időszak egy kerub hangja és egy felnőtt férfi kellemes baritonja között. Szinte vicces is lehetne….ha nem lenne annyira kínos. Amikor az osztályban egy kérdésre három különböző hangszínen válaszolsz, azt szeretnéd, ha megnyílna alattad a föld.

4. A zűrzavar

Nem számít, mennyivel elfogadóbb manapság egy társadalom az LMBT mozgalommal kapcsolatban, a fiatal fiúk életének egyik legfontosabb kérdése a szexualitásuk és annak bonyolultsága. A játszótéri, iskolai inzultusoktól, sértegetésektől (amelyek pl. azt az érzést közvetítik, hogy melegnek lenni szégyenteljes dolog) a férfilét minden hétköznapi csodájától való félelmükig óriási nyomás van rajtuk, amíg tinédzserből felnőtt férfiak lesznek. Noha a felmerülő gondolatok bármely irányba, nem jelentenek határozott irányvonalat a szexualitásukkal kapcsolatban, a tizenéves fiúk számára hatalmas küzdelem megosztani az ezzel kapcsolatos félelmeiket, érzéseiket, különösen a többi zavaró körülmény közepette.

5. A szag

Mi ez a bűz, ami egyszer csak a hónaljadtól jön? A nap, amikor senki sem akar melléd állni a suliban és amikor egy meleg nyári napon sem akarod levenni a pulcsidat, nem olyasmi, amit elfelejtesz. És az a kemény lecke, amit akkor kapsz, amikor rájössz, hogy hiába próbálod elfedni a szagot egy fél üveg parfümmel, még rosszabb lesz a helyzet, nos… olyasvalami, amit át fogsz adni a gyerekeidnek, még mielőtt a verejtékcsatornáik tudnák, mit kell tenni.

6. A kortársak nyomása

Mindenki cigizik. Mindenki iszik. Mindenki füvezik. Mindenki szexszel. Mindenki, kivéve téged. És csak évek múlva jössz rá, hogy mennyi dühöt, csalódottságot és (utólag megbánt) tapasztalatot úszhattál volna meg, ha már az elején rájössz, hogy ezek az állítások 95%-ban hazugságok voltak.

7. Szívfájdalom

A pubertáshoz kapcsolódó érzelmekkel együtt, elkerülhetetlen az első igazi nagy csalódás. Akár viszonozza az érzelmeidet, akár visszautasít, úgy fogod érezni, hogy soha többé nem fogsz így szeretni. És bizonyos értelemben tényleg nem is fogsz. Miközben az ezután következő szerelmeid mind tartósabbak, erősebbek lehetnek, te mindig úgy fogsz az elsőre emlékezni, hogy az valami különleges volt.

8. A másik nem megértése

Akár romantikus szempontból, akár egy baráti kapcsolatban, a tizenéves lányok hirtelen ijesztővé válnak és nehéz őket megfejteni. Ennek egyik oka, hogy a lányok gyorsabban érnek, tehát amíg te még azt tanulgatod, hogy hogyan kellene meghosszabbítani a szőrös hernyót a szád fölött, addig a lányoknak már saját szépségápolási technikáik vannak és szőrtelenítik a lábukat. Másként működik a lányok és a fiúk agya, s mivel időbe telik, míg a fiúk utolérik a lányokat a fejlődésben, a lányok gyakran megvetéssel kezelik a korosztályukban lévő fiúkat. És ez nem nagy élmény az ego számára.

9. Kiállni magadért

Ahogy egyre nagyobb leszel, és sokasodnak az iskolai bántások, egyre fontosabbá válik, hogy ki tudj állni magadért. A középiskola nyomása és hierarchiája hasonló a börtönéhez, a top dogtól a sleppen át az áldozatokig. Amíg az általános iskola az „ugróiskola” és a címkézés helyszíne, addig a középiskola már inkább arról szól, hogy elkerüld azokat a fiúkat, akik megverhetnek téged.

10. A szalagavató

Egy nap bizonyára megváltozik majd, de addig is egy fiú feladata, hogy felkérjen egy lányt a szalagavatón. Sok tinédzser fiú számára, akiknek még hadilábon áll az önbizalma és még éppen hogy csak túl vannak az első csalódáson, ez túl félelmetes feladat.

11. Vizsgadrukk

Ezekben az években annyi minden miatt kell aggódnod, mikor lehetne hát alkalmasabb az idő arra, hogy olyan képességeket fejlessz ki, amelyek megerősíthetik, de akár meg is keseríthetik a felnőttléted. Igen, ilyenek pl. feladatok határideje, kurzusok teljesítése, felvételi vizsgák, amikkel (bár, lehet, hogy nem így tűnik) a fiúk sokat foglalkoznak, dacára annak, hogy néha azért mégsem jönnek össze a dolgok.

12. A földszinten

Igen, hirtelen nagyot változhat az életed. Az éjszakai zavaros álmaid, amelynek végén nedves lesz a lepedőd, sok más tinédzserhez hasonlóan nálad is okozhat traumát. Főleg, amikor megpróbálod titokban kimosni az ágyneműt és rájössz, hogy nem tudod bekapcsolni a mosógépet…

13. A bizonyítékok megsemmisítése

A tizenéves fiúknak sok sürgető dolga van, és számtalan ártalmatlan módszer létezik ezek kezelésére. Az önfelfedezésnek vannak bizonyos aspektusai, amelyeket kénytelen leszel megsemmisíteni: minden szülő tudja, hogy mekkora meló kiegyensúlyozni a zoknik és az alsónemű arányát a mosásnál és azt is, hogy bármilyen trükkös is, egyértelmű hogy mit jelent, ha hirtelen csak zoknit készítesz oda a mosáshoz 😉

14. A borotválkozás

Felnőttként sok férfinak naponta, vagy akár napi kétszer is borotválkoznia kell. Ez idegesítő. De az első borotválkozási kísérlet furcsa élmény és egy olyan folyamat kezdete is, amelynek soha nincs vége. Nemcsak a borzalmas tinédzser fejedet fogod borotválni (végre) hanem szétborotválod a gyermekkorodat. És a szád fölötti bőr érzékenysége már egy ablak, amely azt mutatja, hogy nincs többé ártatlan gyermeklelked.

15. Lázadás

Az az igényed, hogy nyomot akarsz hagyni a világban, már akkor nagyon erős, mielőtt még valóban képes vagy rá. Mindegy, hogy alkoholt iszol, cigizel, sokáig kimaradsz, hogy az anyukád életére esküdözöl (szegény anyukád, ha látnád az arcát) vagy befejezed-e a sulit, érezni fogod a késztetést arra, hogy bebizonyítsd, független vagy, és saját, erős véleményed van. Már nem akarsz meghunyászkodni.

16. Minden megváltozik

Valójában azonban semmit sem kontrollálsz. A baráti közösségek tagjai a legkülönbözőbb irányokba kezdenek szétszóródni, és előtted is ott lesz egy útelágazás. Tizenéves korodban úgy gondolod, hogy az a legfontosabb idő, amit éppen most élsz meg és soha nem fog megváltozni az életmódod. De meg fog változni….

17. Megérted, hogy a való élet tényleg ijesztő tud lenni

A félelem, hogy a pubertáskori évek a legrosszabbak, elegendő ok arra, hogy ne ismételd meg felnőttkorodban. Megtanulsz önéletrajzot írni, bankszámlát nyitsz, hosszútávú kapcsolatot kezdesz, és megpróbálod kiokoskodni a város parkolási rendjét. Mivel azonban tinédzser éveidben rengeteg időt töltöttél azzal, hogy felnőtt dolgokon legalább annyit aggódtál, mint a tini problémákon, bánni fogod, hogy elmúlt a gyermekkorod, és rájössz, hogy egyszerűen nincs még egy annyira összetett időszak egy férfi életében, mint a tinédzserkor.

Duncan Kindsay

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük