A túlzott anyai kontroll hatása a fiúkra

Az egészségtelen anya-fia kapcsolatnak életre szóló következményei vannak. Sajnos az anyai szeretet nem mindig feltétlen. A végeláthatatlan feltételek és követelmények sok szenvedést okoznak implicit módon és nyomot hagynak a gyereken. Ez olyan típusú probléma, amit az áldozat olykor föl sem ismer. A fiú gyermek és az anyja közötti kapcsolat nagyon fontos és meghatározó a kisfiú identitásának megteremtésében, valamint abban, ahogyan majd felnőttként kapcsolatba lép másokkal.

Annak az árnyéka, ami egy kontrolláló anya pszichéjéből kivetül, súlyos következményekkel járhat, amikor a már felnőtt férfi független és boldog életet szeretne élni.

Hogyan befolyásolja a fiúk életét a túlságosan is kontrolláló anyával való kapcsolatuk?

A túl szigorú és kontrolláló anyák felnőtt fiai gyakran hallgatagon és állandó ellentmondások közepette élnek. Ez elsősorban annak a viselkedési kódnak köszönhető, amely a fiúkat arra készteti, hogy elfojtsák érzelmeiket, hogy erősnek tűnjenek. Végsősoron, egy olyan anya, aki érzelmileg elérhetetlen, és az egoizmus tipikus jeleit hordozza, folyton panaszkodik, és mindent az ellenőrzése alatt kell tartania, előre látható negatív hatást gyakorol arra, aki mellette nő fel.

Nézzük, miben nyilvánul meg mindez:

Visszatérő hazugság és a tagadás

Az olyan fiúknak, akik egy mindent ellenőrző anya hatása alatt nőnek fel, nincs lehetőségük arra, hogy kialakítsák saját erős, egészséges, hiteles személyiségüket. Ennek eredményeként, ezek az emberek gyakran a megtévesztést használják, mint egyfajta jellegzetes túlélési stratégiát. Az elején a fiú hazudik, hogy ne okozzon csalódást az anyjának, és hogy elkerülje a bűntudatot. Mivel ezt a magatartást már gyermekkorában kialakítja, felnőttként nagy eséllyel folytatja élete más területein is. A hazugságot arra használja, hogy megvédje magát, hogy elrejtse érzelmeit, vagy hogy másokat boldoggá tegyen (átmenetileg) ahogyan megpróbálta az anyjával is annak idején, illetve, hogy képes legyen túlélni bármilyen élethelyzetet.

Erős érzelmi elnyomás

Az ellenőrző anyák felnőtt fiainak érzelmi életét gyakran elnyomja az anya befolyása. Mivel a fiúk gyermekkoruktól kezdve elfojtották a saját érzelmei energiájukat, hogy abszolút prioritása legyen az anyjuk érzelmeinek, korán megtanulják, hogy érzelmeik kimutatása nemcsak szégyenteljes de veszélyes is lehet.

Ellenségeskedés

Az ellenőrző anya mindig bizonytalan kötődést alakít ki a gyerekben. Mivel a fiú úgy nő fel, hogy érzelmileg nem tud érvényesülni az anyjával való kapcsolatában, ez agresszív vagy ellenséges magatartás kialakulásához vezethet. Így, egy ilyen kapcsolatban felnövő ember túlreagálhat bizonyos helyzeteket, felfedve saját önkontrolljának hiányát, és hajlandóságát arra, hogy a haragját bármikor, váratlanul kiengedje.

Sikertelen kapcsolatok

A kontrolláló anyák gyakran úgy kezelik fiúkat, mintha a saját, személyes tulajdonuk volna. Ez a mérgező kötelék súlyos következményekkel járhat a fiú érzelmi fejlődésére, pszichés érettségére, függetlenségére és döntési képességére. Ennek egyik nyilvánvaló következménye az intimitás és a hiteles érzelmi kapcsolatok kialakításának nehézsége, egy romantikus partnerrel.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az igazi szeretet a másik elfogadására és szeretetére törekszik, különös tekintettel a saját gyermekeinkre.

Gyerekeink szeretettel és szabadságban történő nevelése, elengedhetetlen a jólétükhöz, és ezt a saját családunkban, otthonunkban, a gyermek születésétől kezdve így kell tennünk.

Javier Fiz Pérez pszichoterapeuta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük