10 gyakorlati tipp az érzelmileg egészséges fiúk neveléséhez

Az igazi férfiak elnyomják érzelmeiket. Az igazi férfiak önbizalommal teli. 
Az igazi férfiak agresszívek és apatikusak.
Ezeket az üzeneteket kapjuk folyamatosan a férfiasságról a társadalomban, a legkülönbözőbb forrásokból, beleértve a TV-t, a filmet, valamint a számítógépes és videojátékokat, a legkülönbözőbb emberektől, a társainktól, a szüleinktől, az edzőktől. Erről ír Ted Zeff, Ph.D, pszichológus az Emocionálisan Egészséges Fiú: Mentsd meg a fiadat az erőszakos fiúkultúrától és az Érzékeny fiú: Segíts a fiadnak boldog, magabiztos emberré válni című könyveiben.
De ezek hamis üzenetek. És ártalmasak lehetnek - mondta. A férfiak kevésbé hajlandók orvoshoz fordulni. Az érzelmek elnyomása olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint fekélyek, magas vérnyomás és szívroham - mondta Zeff. Ezenkívül szabotálja a kapcsolatokat. Mint mondja: „Hogyan lehet jó párkapcsolatod, ha érzelmileg elnyomnak? Hogyan lehet jó kapcsolatod a gyerekeiddel, ha nem tudsz nyitott, együttérző, szeretetteljes lenni és nem tudod kifejezni magadat? " Zeff arra sarkallja a szülőket, gondozókat, edzőket, rokonokat és mentorokat/segítőket, hogy hagyják el a férfiassággal kapcsolatos mítoszokat, és kezdjenek el érzelmileg egészséges, együttérző fiúkat nevelni. Az érzelmileg egészséges ember „olyan valaki, aki kapcsolatban van saját belső énjével és képes kifejezni érzelmeinek teljes skáláját, beleértve a szomorúságot, a félelmet és a szeretetet” - mondta. Empatikus másokkal kapcsolatban.  
Az érzelmi egészség nem jelenti az erőtlenséget vagy naivitást. Ez azt jelenti, hogy magabiztosnak kell lennie, de nem agresszívnek, és ismernie kell a korlátait.

Zeff 10 pontban foglalta össze az érzelmileg egészséges, együttérző és magabiztos fiú nevelésének alapjait:
1. Fedezd fel és értsd meg saját hiedelmeidet és neveltetésed. Számos férfi abban az idejétmúlt hitben nevelkedett, hogy az erő a sztoicizmusban rejlik. Fontold meg, hogy állandósítod-e ezt a mítoszt az életedben, vagy megváltoztatod – mondja Zeff. További információkért olyan könyvek olvasását javasolta, mint például William Pollack „Igazi fiúk: Fiaink megmentése a fiúkor mítoszaitól”.

2. Érd el, hogy az otthonod az érzelmek biztonságos kifejezésének helye legyen. Adj fiadnak feltétlen szeretetet és támogatást, és soha ne szégyellje kifejezni az érzéseit - mondta Zeff.
Ha eltoltad, mondd meg neki. Ha szülőként hibát követtél el, beszélj vele erről őszintén.
Mivel az iskola komoly nyomást gyakorolhat a fiúkra, hogy nyomják el érzelmeiket, még fontosabb tudni, hogy otthon biztonságosan kifejezheti az érzéseit.
3. Figyeld folyamatosan a fiad erőszaknak való kitettségét. Nehéz együttérző fiút nevelni egy kegyetlen és erőszakos kultúrában. Kísérd figyelemmel a gyermeked által fogyasztott médiumokat, beleértve a TV-t és az internetet. Játsszon pozitív, erőszakmentes játékokat, például a Guitar Hero játékot - mondja Zeff. 

4. Fontos a párbeszéd közted és a fiad között. "Ahogy nő egy fiú, egyre nehezebb figyelemmel kísérni a média erőszakosságának hatását az életére, de erről mindig beszélhetünk" - mondja Zeff. Beszélj vele a látott képekről és a hallott dalszövegekről. Például, kérdezd meg: „Mit jelentenek ezek a dalszövegek?” vagy „Hogyan hat ez rád?”
5. Ismertesd meg a fiadat pozitív dolgokkal és valódi hősökkel. Ismertesd meg más kultúrákkal és vallásokkal, ami segíti a kapcsolatait és elkerüli a veled való szembenállást.
Nézzetek meg olyan filmeket és olvassatok el könyveket, amelyek nagyszerű spirituális férfi hősöket mutatnak meg, Krisztustól Mózesen át Buddháig.” Segíts neki a klasszikus zene és más pozitív hatású zene megismerésében.

Ha a fiad szereti a sportot, mesélj neki az igazi hősökről. Az „Érzelmileg egészséges fiú nevelésében” Zeff olyan példákat hoz, mint Arthur Ashe teniszbajnok, aki fellépett a dél-afrikai apartheid ellen; Pat Tillman labdarúgó, aki felhagyott sikeres karrierjével, az amerikai hadseregbe való belépés érdekében; és a baseball játékos, Lyman Bostock, aki teljes havi fizetését jótékonysági célra adományozta, miután 150-et ütött.
6. Vondd be fiadat jótékonysági akciókba. Vidd el őt önkénteskedni - mondja Zeff. Dolgozzatok együtt hasznos projekteken. Az apák és a fiak például ácsolhatnak együtt a szomszéd házának felállításában.

7. Kerüld el a fiad folytonos kikérdezését. A fiúknál némileg hosszabb időt vesz igénybe a kérdések megválaszolása – írja Zeff. Tehát ne faggasd őt. Ehelyett légy nyitott és elérhető, amikor ő akar hozzád jönni. Inkább hallgasd meg, mint hogy előadást tarts neki.
8. Bátorítsd a fiad megnyilvánulásait. „Ha szabályokat állítasz fel, bátorítsd a fiad, hogy mondjon véleményt a családi szabályokról” - mondja Zeff. Például tarthatsz családi megbeszéléseket. Ez megmutatja gyermekeidnek, hogy hallgatsz rájuk, és figyelembe veszed a gondolataikat. 
Ez arra készteti őket, hogy hozzád jöjjenek, amikor valami nehéz történik az életükben.
9. Kerüld el a házastársad kritizálását a fiad előtt. Ha anyaként elváltál, rendkívül fontos, hogy ne dehonesztáld az apját a fiad előtt, mondta Zeff. Ehelyett „mutasd meg a jó tulajdonságait”. A fiúk általában példaképnek látják az apjukat. A fiad negatív önképét alakíthat ki, és elkezdheti az apja azon részének erősítését  saját magában, amelyet kritizálsz. 

10. Tanítsd meg a fiadat határai meghúzására. Ismételten az érzelmileg egészséges lenni nem azt jelenti, hogy hagyjuk, hogy mások átgázoljanak rajtunk. Tanítsd meg a fiadnak a magabiztos viselkedést, hogy álljon ki a helyes, jogszerű viselkedésért és ne tűrje el mások tiszteletlen viselkedését – írja Zeff könyvében.
Mondd csak el a fiadnak, hogy „az a fickó az osztályban, nem nevethet ki. Csak azért szemétkedik, mert bizonytalan és megpróbál lenyomni téged, hogy fontosnak érezze magát” Gondoljuk ki néhány módszert az ilyen típusú viselkedés kezelésére. 
A szülők szerepjátékot is játszhatnak a gyerekeikkel, és elvihetik őket önvédelmi tanfolyamra.
Nehéz érzelmileg egészséges, tiszteletteljes és együttérző fiút nevelni egy kegyetlen kultúrában, amely dicsőíti az erőszakot.
De ha meghallgatod a fiadat, feltétlen szeretetet és támogatást adsz neki, és segítesz neki minden érzésének kifejezésében, egyúttal segíthetsz neki felülemelkedni a férfiasság torzított és káros véleményén.

Margarita Tartakovsky, M.S. klinikai szakpszichológus https://psychcentral.com/blog/10-practical-tips-for-raising-an-emotionally-healthy-boy/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük