Ki pletykál többet? A nők vagy a férfiak?

Nemrég megjelent egy cikk a Mit akar a férfi? oldalon a pletyka kapcsán. Most egy kicsit más oldalról közelítjük a témát.

Nők és pletyka szinte elválaszthatatlanok, igaz? Bár a „pletyka” szó nemsemleges, sokan ma is egyértelműen női szokásnak gondolják. Vajon a társadalmunknak igaza van? Megerősödik vajon a sztereotípia, hogy a nők többet pletykálnak, mint a férfiak? Van erre bármi bizonyíték? A következő útmutató megválaszolja a régi kérdést: vajon többet pletykálnak a nők, mint a férfiak?

A nők és a pletyka

Ha megvizsgáljuk az angol „gossip” vagyis pletyka szóeredetét, akkor kiderül, hogy eredetileg a szót pozitív értelemben használták. Az eredeti kifejezés a „god-sibb”, amelynek a jelentése a nő egy közeli barátja volt, akivel annyira szoros kapcsolatban álltak, hogy még a szülésnél is jelen volt segíteni, így aztán ő lett a gyermek keresztanyja is. Később ezt a szót használták arra is, hogy a nagyon szoros női barátságokat jelöljék. A negatív többletjelentés csak később rakódott rá, míg végül a kifejezés elnyerte a mai értelmét. Az Encarta-féle Angol Nagyszótár a pletykát úgy határozza meg, hogy „beszélgetés személyes dolgokról: párbeszéd más emberek életéről, akár szóbeszéd akár tények alapján, főleg akkor, ha a másiknak valami takargatnivalója van.” Érdemes megfigyelni, hogy a definíció nem genderspecifikus, de valahogy a „pletyka” szó mégis a nőkkel kapcsolódik össze.

2007 áprilisában négy nő egy New Hempshire-i kisvárosban, Hooksettben egy életre megtanulta, hogy mi lehet egy irodai pletyka következménye. Elveszítették az állásukat, mert egy helyteleníthető kapcsolatról pletykáltak egy adminisztrátor és egy másik munkatárs között. A pletyka hamisnak bizonyult. A nők, akik akkor már 46 éve dolgoztak a kisváros szolgálatában, sokkot kaptak, amikor megtudták, hogy kirúgták őket. A pletyka, mint mondták, csak egy egyszerű is megjegyzésnek indult ebéd közben. Amolyan, „Amúgy te is hallottad, hogy…?”

Az esemény híre sok vitát szült arról, vajon helyes döntés volt-e kirúgni a nőket, vagy sem. A vita 500 kommenttel és hét hónappal később is folytatódott az abcnews.com oldalán.

Miért pletykálnak a nők?

Az ok, amiért a nők pletykálkodni kezdenek, nagyon változatos. Az, hogy ez a társadalmi kapcsolatteremtésük alapja is, csupán egy, a sok tényező közül. Néhány nő úgy érzi, hogy ha be tud dobni néhány szaftos információt a másikról, akkor könnyebben csatlakozhat a „klikkhez”. Ez egyfajta magabiztosságot ad: „Tudok valamit, amit ti nem tudtok.” A munkahelyi pletykával az az egyik legnagyobb baj, hogy futótűzként terjed és életeket rombolhat le, miután egyszer saját életet kezd élni. Az információ mindig bővül, torzul vagy megcsappan. Nem kell pletykálni ahhoz, hogy beilljünk a „munkahelyi kultúrába”. Ha valaki pletykálni kezd, mindig témát lehet váltani, ha ez nem segít, elég egyszerűen arrébb sétálni.

Férfiak pletykálnak többet, vagy a nők?

Kérdezzük meg bármelyik férfit, szokott egy pletykálni. A válasz egészen biztosan egy határozott és vehemens „NEM!” lesz. Természetesen mindannyian tudjuk, hogy ez nem igaz. A férfiak is pletykásak. Ez persze nem jelenti azt, hogy hazudnak, amikor azt mondják, nem vesznek rész a pletykaterjesztésben. Az ő „öltözők előtti beszélgetéseik” egyszerűen csak nem számítanak pletykának az ő fogalmaik szerint. Egy férfi valószínűleg úgy érzi, nem pletykál, ha magáról beszél.

Például, ha egy férfi randevúzott az egyik munkatársával és a haverja reggel megkérdezi, milyen volt a találka, azt a férfiak nagy része nem tekinti pletykának. Bár a férfi ebben a helyzetben magáról beszél, szintén személyes információ oszt meg egy másik egyénről is. Ha ez az információ kényelmetlen, akkor pletykáról beszélünk.

Többet pletykálnak a nők?

Meglepő, de az általános tévhittel szemben a férfiak is éppen úgy pletykálnak, akárcsak a nők. Például, ha a Szociális Kérdések Kutatóközpontja (SIRC), egy angliai székhelyű non-profi szervezet, amelyik egy sor társadalmi kérdésről végez kutatásokat, azt találta, hogy a férfiak ugyanannyit pletykálnak, mint a nők – általában leginkább a mobiltelefonjukon.

Ha most egy férfit látunk az utcán, aki telefonál, a legtöbben azt gondoljuk, „Aha, üzleti tárgyalása van.” Valójában azonban lehet, hogy éppenséggel pletykálkodik. A kutatás szerint a férfiak 33%-a pletykált mobiltelefonon a nők mindössze 26%-ával szemben.

Vannak hasonlóságok és különbségek a férfi és a női pletykában?

A SIRC kutatása szerint igen. A férfiak és a nők is ugyanannyi ideig szeretnek pletykálni és nagyjából ugyanazokról a témákról beszélnek. De a kutatók számos különbséget is megfigyeltek. Amikor a férfiak pletykálnak, többet beszélnek saját magukról, mint a nők. Azt is megfigyelték, hogy a férfiak inkább „fontos” témákról társalognak, mint a politika vagy a művészetek, amikor nők is vannak a szobában. Ezt főleg azért teszik, hogy elkápráztassák nőket. A nők öszintébben bevallják, hogy pletykálnak. Érdekes adat: a SIRC kutatásában a nők 27%-a, a férfiaknak viszont csak 21%-a vallotta be, hogy pletykálkodásra is használja a mobiltelefonját.

A tanulmány szintén rávilágított, hogy mindkét nem más „pletykapartnereket” keres. A férfiak főleg a munkatársaikkal, a párjukkal vagy női barátokkal beszélnek sokat, míg a nők főleg az azonos nemhez tartozó barátokkal és családtagokkal. A nők sokkal lelkesebbek a pletykában és sokkal több részletet és visszajelzést osztanak meg, mint a férfiak.

A pletyka következményei

Van a pletykának valami haszna, vagy mindenképpen csak negatív következményei lehetnek? A kutatók már elkezdték tárgyalni a pletyka hasznos oldalát is Bár a legtöbben azt gondoljuk, hogy a pletyka csak kárt és feszültséget okozhat, létezik olyan szóbeszéd is, amelyik nem feltétlenül negatív. Például az, „Örülök, hogy végre otthagyta azt a gazembert”. Ha nem kommentáljuk tovább a tönkrement kapcsolatot és nem kezdünk el valakit hibáztatni, vagy felelősöket keresni, akkor nem feltétlenül okozunk kárt. A SIRC azt mondja, sok társadalmi és pszichológiai haszna lehet annak, ahogyan a pletyka segít az egészséges kapcsolatok kiépítésében, azáltal, hogy megerősíti a kötődést és a közös értékeket.

Sztárpletykák

Éppen elég mocskos dolog történik ahhoz, hogy a pletykaéhes rajongósereget is kipróbálja. A TMZ.com-hoz és a Perezhilton.com-hoz hasonló nagyoktól, a kevésbé ismert, Jossip.com-hoz hasonló site-okig, mindenkinek talál magának valamit. Érdekes módon ezeket az oldalakat mindkét nem képviselői látogatják. Talán nem pletykálkodunk a való életben (vagy csak nem valljuk be) azokról, akiket személyesen ismerünk, de ki áll ellen egy kis sztárpletykának?

A kérdés, hogy vajon a nők vagy a férfiak pletykálnak-e többet, valószínűleg sosem oldódik meg. Mindegy, hogy „csajos beszélgetésnek” vagy „virslipartinak” hívjuk, ha mások vagy a saját magánéletünket tárgyaljuk, az bizony pletyka. A pletyka sokszor mérgező, főleg akkor, ha valaki azért terjeszt álhíreket, hogy másoknak ártson. Az is könnyen rosszul sülhet el, ha egy férfi a legújabb kalandját részletezi. A legrosszabb forgatókönyv szerint, a pletykának nagyon súlyos következménye is lehetnek, tönkretett házasságtól, szétesett barátságokon át a munkahely elvesztéséig. Egy dolog biztos: amíg emberek élnek a földön, a pletyka létezni fog.T

fordította és szerkesztette: Ribáry Manuela

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük