Miről beszélünk, amikor hódításról beszélünk?

Kedvenc japán írómnak, Murakami Harukinak van egy könyve: Miről beszélek, amikor futásról beszélek.

Mit akar férfi? Sok mindent és sokfélét. Például hódítani akar. Talán ebben a férfiak többsége egyetért. De miről beszélünk, amikor hódításról, udvarlásról beszélünk? Mit jelen az, hogy férfias? Mit jelent az a szó: kapcsolat? Sorolhatnánk…  A férfi-női kapcsolatok, a férfi és női szerepek, közkedvelt, divatos téma, mindenkinek van róla véleménye. De miközben sokat beszélünk róla, talán azt sem tudjuk miről beszélünk igazán?

Azt hiszem, először a szavaink jelentésében kellene csinálni egy nagymosást. Szépen mindent megtisztítani attól, ami időközben ráragadt, ami összekoszolta, aztán kiteríteni száradni, és ha újra úgy tudunk rácsodálkozni, mintha életünkben most használnánk először, akkor végre kezdhetünk vele valamit.

Félénk vagyok, de hódítani akarok. Ha valaki félénk, akkor nem tud hódítani? A félénkség a hódítás ellentéte lenne? Mit jelent az, hogy hódítani? Maradjunk ennél a szónál. Szerintem mindenkinek mást jelent.

Valamikor a szavak jelentésében is volt egy közmegegyezés. Talán azokhoz az időkhöz kellene visszanyúlnunk, amikor ezek a szavak születtek. Hódítás. Ez a szó talán ez azokból az időkből származik, amikor a férfi viselkedést a lovagi szabályok határozták meg. A páncélos középkori lovag, ha egy küzdelemben nyert akkor rendelkezhetett a legyőzött ellenfele páncéljával, és lovával. Tulajdonképpen, ami ott abban a helyzetben az ellenfele birtokában volt, az mind a győztesé lett. Győzni egy küzdelemben, ez volt a férfi dolga: várat, földet, országokat elfoglalni, meghódítani. Ebben az összefüggésben egy nőt meghódítani a legpozitívabb cselekedet, amit egy férfi tehet, a legférfiasabb dolog. De ezt ma már lehet, sokan a birtoklással kapcsolják össze.

Várat, földet lehet birtokolni, de egy nőt nem.

Viszont ha a hódítás szónak azt a jelentését fogadjuk el, ahogyan meghódítunk egy hegyormot, egy sziklát, olyasvalamit, amit nem lehet birtokolni, és a hódítás olyan erőfeszítést jelent, amit eddig még senki nem tett meg, ami olyan helyzetbe hozott valakit, amilyen helyzetben még sohasem volt, egy különleges cselekedetet, akkor nem kapcsolódik hozzá a birtoklás, és közelebb áll ahhoz a jelentéshez, amit a mai kor férfija és nője – a női és férfi szerepekről alkotott egyéni véleményétől függetlenül – közmegegyezés alapján el tud fogadni. A hódítás szó jelentése akkor kockáztatás, amiben van alázat, egyediség és megismételhetetlenség. A hódítás akkor „férfimunka”, amit szívesen fogad a nő.

Abban biztos vagyok, ha egyszer elég bátrak lennénk egy kiadós nagymosáshoz, örömmel várnánk, hogy utána kisüssön a nap…

Földvári-Oláh Csaba

A Centrál című könyv szerzője

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük