Pletykás pasik

A férfiak és a nők másként teregetik ki a szennyest…

Vajon megnézné valaki a Pletykafészkek cím sorozat spinoffját, ha a lányok helyett fiúk szereplenének benne? Nem, nem a csatorna gondolkozik a sztori ilyen változatán, pedig egy kutatás azt mutatja, hogy nagyon más történetszálak keletkeznének.

Amikor a srácok teregetik ki a szennyest, a beszélgetésük egészen más hatással van a barátságukra, mint amikor a lányok pletykálnak a lány barátaikkal – derítette ki egy kanadai kutató. Nagyon meglepődtem, amikor kiderült, hogy a barátság és a pletyka között más a kapcsolat a férfiak és a nők esetében – mesélte Dr. David C Watson, a Grant MacEwan Egyetem pszichológia professzora.

A kutatás során, amelynek az eredményei a Sex Roles (Nem Szerepek) című tudományos magazinban jelent meg, 167 főiskolást lányt és 69 fiú hallgatót kértek meg, hogy töltsék ki a „barátság” és a „pletykálási szokások” című kérdőíveket. A hallgatók 17 és 29 év közöttiek voltak.

Összességében a lányok pletykálkodtak többet, ami nemigazán volt nagy áttörés. Amikor azt vizsgálták, hogy ki milyen témáról beszél szívesebben, a lányok körében a legnépszerűbbnek mások külsejének kitárgyalása számított. „Ohh, milyen az új frizurája!” és „Jaj, ez a nadrág annyira nem áll jól neki!”.

A férfiak jelentősen lejjebb rangsorolták ezeket a témákat. Náluk inkább az „eredményekhez kapcsolód pletykák” voltak a népszerűbbek, azok a beszélgetések, amelyek a jegyekről, a fizetésekről és más, társadalmi státuszhoz kapcsolódó kérdésekről szólnak.

De a legnagyobb különbség abban volt, hogy a pletykálkodás milyen hatással van a barátságokra.

„A férfi barátságok sokkal inkább azon alapulnak, hogy együtt vesznek részt valamilyen csoportos tevékenységben.” – magyarázza Watson – „ a pletyka tehát segt abban, hogy a csoport tagjai között erősítse a kötődést.”

A pletyka közepesen erős szerepet játszott a férfi barátságok megerősítésében, talán azért, mert a „bratyók” közötti kapcsolat sokkal jobban összekapcsolódik a státusszal. Amikor a férfiaknak többe információjuk van és afölött nagyobb kontrollt tudnak gyakorolni, akkor magasabb státuszba kerülnek.

Nem ez volt e helyzet a nőknél. Náluk az derült ki, hogy a pletykálkodás és a női barátságok minősége között sokkal kisebb az összefüggés.

„A női barátságok sokkal inkább az intimitáson alapulnak.” – mondja Watson. „A pletyka sokkal nagyobb veszélyt jelenthet a bartáságra, mint a férfiak esetében.”

Ha a pletykálkodók idősebbek, vajon akkor is ezek az eredmények születnek? „Lehetséges.” – mondja Watson, aki az állítja, hogy a két kutatás, amelyik egy kicsit idősebb korosztályra irányut, szintén megerősíti, hogy a pletyka sokat segít abban, hogy megerősítse a csoportok szabályait és megmutassa, ki tartozik az adott csoporthoz.”

Míg a pletykának megvan a szerepe mint „szociális ragasztónak” az életünkben, magában hordozza annak a lehetőségét is, hogy megbántunk vele másokat.

„A pletykának igenis van egy nagyon fontos funkciója a barátságban, amelyik lehet pozitív, negatív, vagy semleges is.” – mondja Watson – „ A szerepe attól függ, hogy férfiak vagy nők alkotják-e a barátik kört.” – teszi még hozzá.

Forrás:
https://www.today.com/health/gossip-guys-men-women-dish-dirt-differently-789520?fbclid=IwAR2chmHCyOmIWZHqBen81RnqCpIDKnf8dAdiPphPjEzu08ZcA5aLnCytzlg

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük