A transzhumanizmus és a nők biológiai órája

Nemrég meghökkentő cikk jelent meg az úgynevezett transzhumanista irányzat, vagy mozgalom legújabb tudományos eredményeiről, amely szerint, a közeli jövőben a nők megszabadíthatnak biológiai órájuk terhétől. A cím talányos, utal az eddig csak sci-fi-ben látott embergyárra, amelyre sokan elborzadva gondolnak, de tudósok szerint, ez az elkerülhetetlen jövő. Az alábbi cikket, a qz.com-on megjelent, változatlan formában közöljük le. A cikk szerzője, az Egyesült Államokban nagyon jól ismert, magyar származású István Zoltán, az amerikai Transzhumanista Párt alapító elnöke.

Az emberi szaporodást – ezáltal az emberi történelmet – a nők biológiai órája vezérli.

A női termékenység viszonylag rugalmatlan biológiai ablaka, általános vélekedés szerint, 18-tól 35 éves korig van nyitva. Ennél idősebb korban a vetélés vagy meddőség, illetve az egészségtelen utódok születésének valószínűsége az égbe szökik. A nyugati világban a nők átlagos életkora jelenleg 80 év körül van, ez azt jelenti, hogy életük kevesebb mint egynegyedét tudják könnyen (és biztonságosan) szaporodásra fordítani.

A férfiak megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy magvaikat életük során nagyjából bármikor szétszórják, mindezt jelentéktelen egészségügyi következmények mellett (ezért lehet a 72 éves amerikai elnöknek, Donald Trumpnak, 12 éves gyereke). Ezzel szemben egy átlagos nőnek élete során mindössze 300 – 400 alkalommal van peteérése, ami azt jelenti, hogy ugyanennyi menstruációs ciklus áll rendelkezésére utódnemzés céljából.

Ez a látszólag igazságtalan biológiai véletlenszerűség nemsokára megváltozhat a transzhumanista tudományos eredmények révén. A génszerkesztés és az őssejt-technológia 2028-ra valószinűleg egyszerűbbé teszi majd egy 50 éves nő számára a gyerekszülést, mint ahogyan egy 25 éves nő szül 2018-ban. Két évtized múlva pedig akár egy egészséges 75 éves nő is újra családalapításba kezdhet.

A tudósok ezt úgy oldják meg, hogy a bőrsejtekből őssejteket állítanak elő, amelyek viszont képesek más típusú sejtekké alakulni. Az őssejteket női petesejtté alakítják. A technológia lehetővé teszi, hogy egy nőnek több tízezer petesejtje legyen a szokásos 300 – 500 helyett, mindezt egy a szájüreg belső felületén végighúzott mintavételi pálcikából kiindulva. Az őssejtekből képződött petesejteket azután össze lehet ereszteni a választásunk szerinti hímivarsejtekkel, így életképes embriók jönnek létre, amiket pedig vissza lehet ültetni a méhbe. A folyamat – amit egerekben már kipróbáltak – “in vitro gametogenezis”, röviden IVG, néven ismert.

Ha netán valakinek úgy tűnne, hogy a bőrsejtekből kialakuló petesejtek témája ellentmondásos, jöjjön még egy fordulat: a bőrsejtek spermává is átalakithatók. Ezen a módon, az ember nemsokára képes lehet egymagában, partner nélkül, saját leszármazottakat létrehozni. Ez olyan társadalom kialakulásához vezethet, ahol tulajdonképpen nincs szükség (pár)kapcsolatokra, szexuális vagy bármilyen más értelemben, az emberi faj továbbéléséhez.

Az IVG nemcsak az utódnemzés hagyományos módozatait forgatja fel, hanem a technológiát használókat arra ösztönzi majd, hogy elfogadják a lombikbébiket és a génszerkesztő technológiákat. Ha maga a fogantatás már eleve egy laboratóriumban zajlik, miért ne lehetne kontrollálni más, esetlegesen problémás területeket is? Az IVG megfelelő lehetőséget biztosít a betegségek azonosítására, így kiválaszthatjuk az általunk létrehozottak közül a legerősebb, legegészségesebb embriókat.

Példaként, tavaly év vége felé egy kínai genetikus bejelentette, hogy a CRISPR génszerkesztési módszer használatával manipulálta két gyermek örökletes tulajdonságait. Világszerte elítélték ezért, de amit tett, mindössze egy olyan kor előhírnöke, amelyben az emberek megpróbálkoznak a tervezőasztalon készült babák létrehozásával. Bár jelenleg még csak olyan génspecifikus tulajdonságokat vagyunk képesek befolyásolni, mint a szemek színe vagy a haj típusa – illetve kiküszöbölhetünk bizonyos betegségeket – számos transzhumanista abban reménykedik, hogy a jövőben magasabb IQ-val, erősebb testfelépitéssel rendelkező gyermekek születhetnek, akik netán még előnyösebb fiziológiai jellemzőkkel is bírnak, például hajlamosabbak a lojalitásra és a kedvességre.

A biológiai óra kikapcsolása

Mit jelent ez a radikális új technológia a nők számára? Nemcsak tovább várhatnak majd a gyermekvállalással, de a prokreációs technológiák és az orvosi ellátás együttes fejlődése révén, ha pár évtizeddel később vállalnak gyereket ez nemhogy kockázatosabb, hanem éppenséggel biztonságosabb döntés lehet.

Ezt a jelenséget nevezik „késleltetett megtermékenyülési előnynek” (Delayed Fertility Advantage) és nagy valószínűséggel felforgatja a románcról, kapcsolatokról alkotott elképzeléseinket, ezen kívül mind a férfiak, mind a nők számára csökkentheti a biológiai órától való függés mértékét.

Az utódnemzés későbbre halasztásának van néhány nyilvánvaló előnye. Az egyik legfontosabb a nők számára megnyíló karrierépítési lehetőség. A biológiai óra figyelembevétele nélkül a nők teljes mértékben saját karrierjükre koncentrálhatnak, és nem kell attól tartaniuk, hogy elszalasztják a családalapítás esélyét. Ez egy lépést jelenthet a béregyenlőség irányába is, mivel pl. a szülési szabadság kérdése sem lesz már pénzügyi megfontolások tárgya.

Kockázatok is akadnak. A vonatkozó kutatások jelentős kérdése az, hogy vajon mindenki számára nyitva lesznek-e ezek a lehetőségek? A világszerte növekvő egyenlőtlenség szörnyű hatással lehet az emberiségre, amennyiben a kontrollált gyermekvállalással kapcsolatos előnyök és a génszerkesztési technológiák csak a gazdagok számára lennének elérhetők.

Egy másik kedvezőtlen tényező a később szülő nők esetében, maga a szülés megerőltető folyamata, ami minden bizonnyal sokkal jobban igénybe venné az idősebb testet. A transzhumanisták válasza erre a kérdésre az az előrejelzés, amely szerint 20 éven belül rendelkezésre fog állni a mesterséges méh. Ez esetleg azt is jelentené, hogy már egyáltalán nincs szükség anyaméhre.

A tudósok már most kísérleteznek ezzel a lehetőséggel. Az ektogenezis (utódok mesterséges létrehozása) témájával foglalkozó kutatók 18 hónappal ezelőtt sikeresen használtak mesterséges méheket újszülött bárányok életben tartására – egyiküket majdnem egy éven keresztül. Az ektogenezis egyre bővülő területének jelenlegi céljai között szerepel a mesterséges méh alkalmazása a 23-24-ik hét körül, korán született babák életben tartása és további növekedésének biztosítása érdekében. Ezek a fejlemények valószínűsítik, hogy idővel eljön egy kor, melyben gyermekek jöhetnek a világra a női méh bárminemű közreműködése nélkül.

Ez kétségtelenül ellentmondásos jövőt vetít elénk. De olyan jövő ez, amelyben az embereknek – főleg a nőknek – nem kell tartaniuk biológiai órájuk ketyegésétől. A tudomány új órát ad az emberiség kezébe, ami úgy tűnik sohasem jár le.

A cikk forrása:
https://qz.com/1515884/transhumanist-science-will-free-women-from-their-biological-clocks/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük