Gyerek “csomagban”

Az talán természetes, hogy az ember elhagyja a férjét vagy a feleségét, akit már nem szeret, de gyerektől elválni sosem könnyű. Amíg a minden szempontból közös gyerektartás, gyereknevelés, de leginkább a közös gondoskodás nem lesz általánosan bevett gyakorlat, addig sem a házassági tanácsadás, sem a törvényhozás, sem a társadalmi reformok nem gyógyíthatják a megtört szíveket. Sőt, nincs az a bíróság, mely véget vetne az acsarkodásnak azok között, akik egykor szerették egymást.

A gyerek 3-4 éves koráig elképzelhetetlennek tartja, hogy jogtalanul büntetik meg, hiszen a számára minden szempontból istenített és követendő szülő sosem dönt rosszul, így a hibát mindig magában keresi. Sokszor a szülők állhatatlanságáért és válásáért is önmagukat hibáztatják, azt gondolván: “Biztosan én tettem, vagy nem tettem valamit.” Az ő esetükben a gyógyulás évekig is eltarthat.

A volt férj talán újra megnősül, időnként látogatja a gyerekeket és még egy annál is fiatalabb és “kedvesebb” lányt vesz el, akiért otthagyta a feleségét. Esetleg, egyre szalonképtelenebb hölgyekkel bocsátkozik futó kalandokba.

A volt feleségnél a férj kilépésével a házasság intézménye időnként nem szűnik meg létezni, illetve, nem engedi megszűnni a létezését. A szerepet lelki értelemben átveszi a gyerek, és úgy élnek együtt, mint az aranylakodalmukat ünneplő megszokott házaspár. Nyaralni járnak és moziba, egymás mellett olvasnak az ágyban, és közösen végzik a házimunkát.

Az új udvarlók rendre megcsodálják és meghatódnak kettejük szimbiózisán, és a kitartóbbak megértik, hogy itt árukapcsolásról van szó. Anyuka csak csomagban kapható meg és a jelige: ha szereted az egyiket, szeresd a másikat is. Mindegyik kérő megmérettetik és gyakran a legkiválóbb sem találtaik elég jónak ahhoz, hogy betolakodhasson anya és gyermeke meghitt kettősébe.

Amíg a gyerekkel nem sikerül megértetni, hogy ő semmilyen mértékben nem felelős a válásért, valamint, hogy az az állapot, hogy nincs senki anya vagy adott esetben apa mellett, az egy átmeneti állapot, mert az ember párkapcsolati szempontból is társas lény, addig sajnos rossz mintát visz magával az életbe. Egy szó, mint száz, egyszerűbb életrevaló gyereket nevelni, mint helyrehozni egy megtört lelket. Ehhez viszont, sok együtt töltött minőségi idő és sok beszélgetés kell.

Amíg a gyerekkel nem sikerül megértetni, hogy ő semmilyen mértékben nem felelős a válásért, valamint, hogy az az állapot, hogy nincs senki anya vagy adott esetben apa mellett, az egy átmeneti állapot, mert az ember párkapcsolati szempontból is társas lény, addig sajnos rossz mintát visz magával az életbe. Egy szó, mint száz, egyszerűbb életrevaló gyereket nevelni, mint helyrehozni egy megtört lelket. Ehhez viszont sok együtt töltött minőségi idő és sok beszélgetés kell.

“…amikor az életben a hiányaidra fókuszálsz, boldogtalan leszel. Inkább azt becsüld meg, és értékeld, amid van! Ha nem így teszel, az élet fog megtanítani arra, hogy azt értékeld, amid van.”

Pilát Gábor: Élj! Mert az élet csak alapanyag, az hogy mit kezdesz vele, csak rajtad múlik. 2017

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük