Mit tanulhatnak a nők a férfiaktól?

„Miért nem lehet egy nő olyan, mint egy férfi?” Amikor Alan Jay Lerner megírta ezeket a szavakat a My Fair Lady-be egy arrogáns nő által kimondva, a közismert sztereotípiát erősítette csak, miszerint a nők túlérzékenyek, ragaszkodóak, illogikusak. Viszont a férfiak is nehezen tudnak levedleni magukról bizonyos sztereotípiákat. „Nem képesek útbaigazítást kérni”, „nem beszélnek az érzéseikről”, „hencegnek és sokszor dicsekednek”, „mégis kinek képzelik magukat?”

De vajon tudnak olyat is, amit mi nem? A férfias erények sok helyre eljuttatják őket, és talán néha jegyzetelnünk kéne. Természetesen bizonyos jellemvonásokat karakterizálni a klasszikus férfiideállal durva általánosítás lenne, viszont akad pár nő, akik úgy gondolják tanulhatnánk egy-két dolgot a „szőrösebbik” nemtől.

Az erős, csöndes típus

Peggy Noonan, Wall Street Journal rovatvezető és Fox News politikai elemző

Sokat tanulhatnak a nők abból, hogy megfigyelik hogyan haladnak a világban a férfiak. Nagyra tartom az erős férfiak csendességét. Csöndesek, de nem azért, mert nincs mit mondaniuk, hanem mert számukra nem szükséges megtölteni a levegőt fölösleges szavakkal. És a dominanciájukhoz nem kell az, hogy rá figyeljenek. Már alapból dominálnak, azzal, hogy önmaguk. Ha megkérdezel egy csöndes férfit, hogy mit gondol, nagy az esély rá, hogy sok érdekes dolog kiderül.

Ez hasznos lehet a nőknek: más emberek gondolkodnak, hogy a csöndes ember mire gondol, valamint tiszteletben tartják a csöndességüket és titkaikat. Csöndben lenni, amikor természetes módon nem vagy csöndes, fegyelemre tanít. Továbbá a levegő körülöttünk olyan gyönyörű, hogy azt a szavak nem tehetik szebbé. Ha nincs mit mondani, miért beszélünk? Már így is van elég fecsegés a világban.

A győzni akarás

Robin Roberts, Good Morning America műsorvezető, korábbi ESPN riporter

A nők elvileg jobbak az együttműködésben, mint a férfiak, de a tapasztalatom alapján a férfiak értik meg a csapatmunkát igazán. Sokan közülük gyerekkorában játszott csapatsportokat, megtanulták hogyan lehet közös célt felállítani és együtt dolgozni annak elérésén, amely tudás átültethető az üzleti világba is. A vezérigazgatókról, akiket interjúvolni szoktam, általában kiderül, hogy valamelyik iskolai csapatsport kapitányai voltak. Sok nagyon sikeres férfi közül néhány nem is annyira intelligens, csak tudja, hogy olyan emberekkel kell körül vennie magát, akik a csapatmunka által kihozzák magukból a maximumot.

A csapatsportokból megtanulják a férfiak, hogy nincs baj azzal, ha néha dühösek egymásra – ebből tanulhatnának a nők is. Nem mondhatod, hogy „Nem ér, hogy Suzy nem játszhat velünk”. Ha Suzy nem tud játszani, le kell ülnie, mert a csapat nem nyer, ha ő is játszik.

A nők mindig is jók voltak egyéni sportokban, viszont csapatsportokban hátrább maradtunk. Most nőtt fel az a generáció, amelyik már csapatsportokban játszott az iskolában, és ez az üzleti világban is sikerekhez vezet majd.

A pókerarc

Eleanor B. Alter házassági ügyvéd

A férfiak kevésbé félnek az alkudozástól. Nem tartanak attól, hogy bármit felajánljanak, amit még lehet. Vagy azt mondják: „Keveset ajánlok és várom a reakciót.” A nőknek ez nehezebben megy.

A férfiaknak több tapasztalata van az alkudozásban, csak azért, mert a férfi-dominálta szakmák megkövetelik azt. Az érzelmek kikapcsolása produktivitást okoz, bár nem minden férfi tudja kikapcsolni jobban az érzelmeit, mint a nők. Ha érzelemmentes lehetnél az alkudozásban, de érzelmes a pároddal és gyerekeiddel, akkor főnyeremény vagy.

Vastag bőr

Deborah Tannen, író és Georgetown Egyetemi nyelvészeti professzora

A nők megtanulhatják a férfiaktól, hogy ne vegyék a kritikát annyira magukra, különösen a munkahelyükön, de akár magánéletbéli helyzetben is. A nők hajlamosak azt gondolni, hogy ha kedvelsz valakit, azzal kifejezed egyetértésed. A férfiak gyakran használnak agonizmust, direkt ellentmondást. Például úgy közelítenek meg egy ötletet, hogy azt szétszedik előtte darabjaira. Nem támadják az ötletet, hanem felfedezik.

Ugyanez a helyzet a magánéletben. Egy nő személyes sértésnek veheti, ha a férje vagy barátja nem ért vele egyet nyilvánosan. Amíg a nő elárulva érzi magát, a férfi csak próbálja kimutatni intellektusát az egészséges vitában. Az ilyen helyzeteket jobb felfedezni és jól reagálni rájuk.

Arcátlanság

Jayshree Ullal, Arista Networks vezérigazgatója

Az üzleti életben a nőknek a magabiztosságat és logikus gondolkodásmódot kellene megtanulniuk férfitársaiktól. Ha ez nem történik meg, a nőt érzelmesnek és bizonytalannak gondolhatják. Például egy iskolai dolgozat után a lányok aggódnak, hogy hogyan teljesítettek, míg a fiúk büszkélkednek, hogy mennyire jól ment nekik. Még akkor is ha a végeredményben a lányok jobban is teljesítettek.

Jogosultság

Tamela Edwards, Action News Philadelphia műsorvezető, korábbi Time magazin újságíró

Már fiatal korban a fiúk kimondják, amit gondolnak, anélkül, hogy félnének a következményektől, míg a lányok elrejtik intelligenciájukat. A felnőtt világban pedig elfogadott norma, miszerint a férfiak agresszívebben fejezik ki véleményüket. Még ha az ötleteiket vissza is dobják, nem adják fel. Sokan azt érzik, hogy értékes a hozzájárulásuk és értékelni kell őket. Ezt a nők is átvehetnék. Az emberek megérzik azt, hogy hogyan érzel magaddal kapcsolatban és ha pozitív hangulatot árasztasz, azzal felfigyelnek rád.

Higgadtság

Katy Sparks, professzionális séf és író

Adaptálni magam a férfi hozzáálláshoz, azt jelenti, hogy félreteszem az érzéseimet a konyhában. A műszak végén kiadhatod, ami benned van, de munka közben ki kell bírni mindent. Nem sírhatsz, ha megvágod magad (bár komoly égéseknél még a férfiak is elmennek a kórházba).

Ha eléred a séf státuszt, olyan vagy mint egy zenekar karmestere. Irányítanod kell, de úgy, hogy a személyzet is ki tudja fejezni önmagát. Úgy gondolom, hogy a nők jobban főznek, mint a férfiak, de a szakma sok időt, energiát és áldozatot követel meg, ezért mégis több férfi szakács van.

Képek: Unsplash/Ayo Ogunseinde/ Dominik Vanyi/idris djoudi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük