Mit akarnak a férfiak a nőktől?


Vedd észre, hogy mikor tolod el magadtól akár akaratlanul is.

Hányszor érezted magad dühösnek azért, amit a partnered mondott, nem mondott, csinált vagy épp nem csinált, majd annak fogtad fel az egészet, hogy egyszerűen ilyen a természetük, nem tehetnek róla? Egyes mondatok újra és újra elhangoznak, amikor a nők párjukról beszélnek: “De te is tudod, ilyenek a férfiak.” vagy “Mégis csak férfi, nem az ő hibája” vagy “FÉRFIAK!!!”. Általában a panaszkodást hallgató nők csak bólintanak és nevetnek egyetértésben. Azonban ezek csak saját kétségbeesésük és frusztrációjuk eltakarására valók. A másik oldalon pedig ez az általános elfogadott felfogás a férfiakban is egy gátat emel partnereikkel szemben.

Fontos megjegyezni, hogy kutatások bizonyították, hogy a nők és a férfiak inkább hasonlítanak egymásra, mint különböznek. Ugyanolyan agyi felépítésünk van, hasonló életcéljaink és kapcsolataink, általánosságban ugyanazt várjuk az élettől. A különbségek árnyalatnyiak, habár fontosak, és nem szabadna, hogy ezek arra vegyék rá a férfiakat, hogy távolságtartóak legyenek másokkal, főként a nőkkel.

A férfiakat már gyerekkoruk óta egy bizonyos férfiasság szerint nevelik. Ebben benne van, hogy vissza kell fogni az érzéseiket, nyerni kell minden áron, és gyengeség jelét semmiképp sem szabad kimutatni. Azok a férfiak, akik pedig ezekbe a normákba nem illeszkednek, kiközösülnek, nőiesnek tartják őket. A férfiakat, akik kimutatják az érzéseiket általában lányosnak csúfolják. Kutatások bizonyítják, hogy a férfiak, akik kényszeresen ragaszkodnak a normákhoz, azok nagyobb eséllyel nyomják el magukban érzéseiket, amelyektől gyengének tűnhetnek. Ezek az érzések azonban szükségesek egy romantikus kapcsolatban.

Átalában a nők is ezekhez a normákhoz igazodnak és eltolják maguktól a férfit, akár akaratlanul is. Hogy elkerüljük ezt, tartsuk fejben az alábbiakat.

1. Mélységesen szeretné, hogy kedveld és szeresd olyannak amilyen!

Azt akarja, hogy kedveld és szeresd olyannak amilyen, nem csak azért amire képes. A férfiak neveltetésének egyik alapköve az, hogy mennyire fontos a cselekvőképességük, vezetőképességük, irányításuk, nyerésük mindenben, és ha ezeket nem tartják prioritásnak, negatív színben tűnnek fel. Ne hagyd, hogy ez a felszínes dolog félrevezessen. Arra vágyik, hogy akkor is szeresd, amikor épp nem nyer meg valamit, nem csinál semmit, vagy épp nincs „felül”. Ő talán nem képes ezt elmondani neked, szóval amikor nem érzi jól magát, lehet nem is tudsz róla. A nőkkel ellentétben a férfiaknak nehezére esik a “gyenge” érzésekről beszélni. Viszont, ha ezt szem előtt tartod, akkor észrevehetsz benne fontos dolgokat. Mennyire humoros? Mennyire jó időt tölteni vele? Milyen jó elmesélni neki a napod? Beszélj vele önmagáról, ne csak a teljesítményéről.

2. Szeretné, ha önmagad is szeretnéd!

Ha azért használod, hogy jól érezd magad, az sosem lesz elég és mindig több és több kell majd. Ezt ő egy függésnek tekinti és ez teherré is válhat, ami miatt nem lehet olyan, amilyen akar lenni. Továbbá ott van az a nézet, miszerint a nők nem fogadják el és kritizálják a férfiakat egész életükben. Ez azért van mert az emberek szeretnek vetíteni másokra önmagukból. Szóval, ha magaddal nem vagy elégedett, őt kritizálod. Az egészséges mennyiség a 75%-ban pozitív és 25%-ban negatív visszajelzés lenne. Ha ez az arány megfordul, a férfi folyamatos szekálással és kritizálással éli mindennapjait. Ekkor úgy érzi, hogy sosem csinál semmit sem jól. Ettől távolságtartó lehet később.

3. Azt szeretné, hogy higgy a kommunikációs képességeiben!

Sokszor vádolják a férfiakat, hogy nem tudnak kommunikálni, vagy éppen nem mondják ki az érzéseiket. Ha pedig lehet velük érzelmes dolgokról beszélni, akkor nem tartják elég férfiasnak őket. Ahelyett, hogy a sztereotípiáknak hinnénk adjunk esélyt a férfiaknak, hiszen ők is tudják, hogy mit éreznek vagy gondolnak, de lehet, hogy egy picit több időre vagy éppen kérdésekre van szükségük. Köszönjük meg, ha bizalmas dolgokat osztanak meg velünk és bízzunk bennünk!

4. Játékos akar lenni

Könnyű a partnerrel mindig komoly dolgokról beszélni, akár munkahelyről, a napi nehézségekről, a másnapi teendőkről. Viszont azt is szeretné látni, hogy elengeded kicsit az irányítást és spontán, játékos leszel vele. Amikor egy jót beszélgettek, nemcsak azt tudod, hogy megérti a nézőpontod, támogatja érzéseidet, de jobban is érzed magad vele és a kapcsolattal is. Ha hátsó szándék és irányítás nélkül kommunikálsz vele az mélyíti szerelmét irántad. Mert ettől úgy érzi majd, hogy tényleges valódi személy, nem csak egy sakkbábú a feladataid sakktábláján.

5. Azt szeretné, hogy tudd, a férfiak is sírnak.

Általánosságban elmondható, hogy még ma is a nőké a gondoskodó, érzelmes szerep, hiszen a nők könnyebben el tudják mondani, hogy mi bántja őket és nem szégyen, ha sírnak. A neveltetés, a szocializáció során a fiúk gyerekkoruktól azt a példát látják, hogy akkor lesznek igazi férfiak, ha erősek, bátrak és sebezhetetlenek. Ebbe a képbe, viszont nehezen fér bele a sírás, azonban a fiúk, férfiak is félhetnek vagy épp lehetnek nagyon szomorúak, de a negatív érzelmeiket úgy érzik nem mutathatják ki. Szerencsére ma már kezd megváltozni ez a szemléletmód, de fontos tudnunk, hogy bizony vannak olyan pillanatok, amikor szeretnék, ha megértenénk, meghallgatnánk őket és elfogadnánk a sebezhetőségüket.

Kép: Pexels/Inna Lesyk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük