A férfiaknak meg kell gyógyítani a gyermekkori fájdalmat, hogy megtalálják a felnőttkori szeretetet és boldogságot


https://www.wallpapersin4k.org

Felnőttként sokkal több szeretetet és szerelmet élhetünk meg, ha „meggyógyítjuk” a gyermekkori fájdalmas emlékeinket, amelyek megakadályoznak bennünket abban, hogy teljes valójában megtapasztaljuk a szeretetet.

A szeretetről és az életről alkotott nézetünket a múltbeli tapasztalataink színezik. Ezek a tapasztalatok meghatározzák, hogy  milyen lesz a kapcsolatunk a többiekkel – hogyan érzékeljük a szavaikat, a testbeszédet és a velünk kapcsolatos megnyilvánulásaikat, cselekedeteiket. Ez nagyban befolyásolja a saját magunkról és kapcsolatainkról alkotott képünket, és  azon képességünket, hogy elfogadjuk, adjuk és megtapasztaljuk a szeretetet. 

Az alábbi traumák negatívan alakíthatják a férfi szeretettel kapcsolatos hitrendszerét:

– Ha kisfiúként valamiféle elhanyagolást, elhagyást élt át, akkor felnőttként bizalommal kapcsolatos problémákat alakíthat ki.

– Ha kisfiúként és korai éveiben nem kapott szeretetet, akkor később intimitással kapcsolatos blokkjai alakulnak ki.

– Ha egy ember úgy nő fel, hogy állandóan fegyelmeznie kell magát, mindig önállónak kell lennie – azt tanulva, hogy a „fiúk nem sírnak” – felnőttként, nehezen éli meg és fejezi ki érzelmeit.

A szeretettel kapcsolatos Az élet leckéi, különösen, ha traumatikusak, nagyban befolyásolják mindennapi viselkedésünket. Az a képességünk, hogy meglátjuk, érezzük, és adjuk a szeretetet, mélyen kapcsolódik ezekhez a tapasztalásokhoz. Gondoljuk át, hogy a múltbeli szituációk miként tudnak segíteni a szerelemmel, a nőkkel, a férfiakkal kapcsolatos meggyőződések kezelésében!

Például, tanúja volt annak, hogy az apja rosszul bánt az édesanyjával? Elvált szülők gyermeke? Elvesztette egy szerettét gyermekkorában, és úgy érezte, soha nem fog felállni ebből a veszteségből? Látható, hogy ezek a tapasztalatok még felnőttként is befolyásolhatják az élettel és gondolatainkat

Hogyan változna meg a felnőttkori élete és a szeretetélménye, ha ezek az emlékek teljesen átformálódnának? Mi lenne, ha meg tudná változtatni a hozzáállását – ahogyan  ezekre az eseményekre emlékszik és amit belőlük tanul – mégpedig úgy, hogy a továbbiakban ne érintse negatívan a gondolatait és cselekedeteit, és inkább pozitívan befolyásolja az életről és a szeretetről alkotott véleményét? Amikor a jelenben begyógyítjuk a múltban tapasztalt megbántottság okozta sebeket, teret adunk egy új narratívának – új ötleteknek és meggyőződéseknek – ez pedig boldogságot, teljességet és szeretetet hozhat életünkbe.

Korábbi példáink felhasználásával itt van néhány lehetséges új forgatókönyv, ami abból fakad, hogy helyretesszük magunkban a múltat:

– az a férfi, aki folyton azon aggódik, hogy elhagyják – mint ahogy gyermekkorában is elhagyták – végül el tudja hinni, hogy soha nem lesz egyedül, hogy támogatják, és hogy megérdemli, hogy szeressék.

– az a férfi, aki „meggyógyítja” gyermekkori emlékeit – kulcsfontosságú pillanatokat az életben, ahol szeretetre és figyelemre vágyott, de nem kapta meg azt, és ez arra tanította, hogy nem méltó a szeretetre – megtanulhatja, hogy értékelje magát, és higgyen abban, hogy méltó egy szenvedélyes kapcsolatra.

– az a férfi, akit arra tanítottak, hogy nem szabad sírni, mert az elfogadhatatlan – azon emlékek átértékelésén keresztül, amelyekben ki kellett volna fejeznie magát, de nem tudta – megtanulhat bízni abban, hogy az érzelmek kimutatása természetes és jótékony hatással van a jólétére és boldogságára.

Az ezekhez hasonló, bennünk gyökerező hiedelmekkel kapcsolatban, az embernek először át kell értékelnie az új gondolatainkkal ellenkező, fájdalmas és néha traumatikus gyermekkori emlékeket. Ha ez nem sikerül, a pozitív állítások megismétlése – mint például: „erős vagyok és képes vagyok bármire” – sem ér sokat, mert közben a gondolataikban ott visszahangzanak a szüleink szörnyű szavai, ahogyan a múltban hülyének neveztek. Erőfeszítéseink haszontalanok maradnak. A pozitív megerősítések soha nem válnak valóságossá, mert a korlátozó hiedelem – hogy ostobák vagyunk – még mindig ott lappang az elménkben.

Egy férfi dönthet úgy is, hogy több szeretetet akar megtapasztalni, de ha legbelül egy törött lemezt játszik le újból és újból – fájdalmas emlékeket, amelyek arra emlékeztetik, hogy nem szerethető, nem méltó a szeretetre vagy nem elég jó – akkor az próbálkozása hiábavaló lesz. A negatív tapasztalatokból szerzett élet-tanulságok – a hiedelmek, amik egész életében ott voltak a fejében – sokkal erősebbek lehetnek, mint az új, elérendő életcél. Általánosságban elmondható, hogy ez a fő oka a pozitív állítások vagy elhatározások sikertelenségének. Az ember megoldatlan múltbeli konfliktusai, tapasztalatai megakadályozzák őt abban, hogy jobb életet alakítson ki.

Számos módja van a múlt „gyógyításának”, mint például a pszichoterápia, a hipnoterápia és a Matrix Reimprinting. Ki kell választani a számunkra legmegfelelőbb módszert, és átértékelhetjük a múltat, a negatív gyermekkori emlékeket, amelyek  árnyékot vetnek az életről és a szeretetről szóló elképzeléseinkre, majd olyan új, pozitív gondolatokat kell beépítenünk, így elhisszük, hogy megérdemeljük a szeretetet.

A cikket Jeanne Floresca írta, 2016 február 16-án jelent meg itt:

https://goodmenproject.com/featured-content/men-need-to-heal-childhood-pain-to-find-adult-love-and-happiness-dg/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük