Párkapcsolati harmóniádért: mit tegyél, és mit ne tegyél meg

Horváth Lukács Judit- Mit akar a férfi?
Horváth-Lukács Judit

Természetes, hogy bármilyen korú is vagy, nő vagy férfi, boldog párkapcsolatot szeretnél! 
Hiszen a jó párkapcsolat kihat arra, hogy jól érezd magad a bőrödben, jól menjen a munka, türelmes és kedves legyél a családoddal és embertársaiddal. 
Sőt! Mindez még vállalkozásod eredményét is befolyásolja!


Miért fontos és meghatározó a párkapcsolat?

Lukács Judit- Mit akar a férfi? - Párkapcsolat
Image by aliceabc0 from Pixabay

 Egy görög monda szerint a nők és a férfiak egyek voltak, de egyfolytában akadályozták egymást a szabad mozgásban, ezért az istenek szétválasztották őket – természetesen az ő kérésükre. Azonban hamar rájöttek a szétválasztott felek, hogy nem jó egyedül lenni és hiányzik a másik. Azóta keresi az ember a másik felét, hogy megnyugodjon mellette.

A Biblia is egyértelműen fogalmaz Mózes első könyvében, hogy nem jó az embernek egyedül, „adok neki társat, hozzá illőt…”.

„Férfi és nő hogyan is érthetné meg egymást, hisz mindkettő mást akar: a férfi a nőt, a nő a férfit.” Karinthy Frigyes kissé tréfásan, ám mégis igazságot rejtve fogalmaz a párkapcsolat nehézségeiről.

Miből gyökereznek a hibák?

A kapcsolat ellaposodásából. Nem teremtjük már úgy, mint régen, amikor még „csak” randiztunk. Amikor a legszebb ruhánk mellé, a legszebb arcunkat is felvettük. Később jönnek elő a rossz szokások (a felkapcsolva hagyott lámpa, a nyitott szekrényajtó, a földre dobott ruha, a széthagyott papucs, a horkolás). Az évek alatt ellepik a kapcsolatot a mindennapos feladatok, gondok, a gyermeknevelés, az idősödő szülőkkel kapcsolatos teendők.

„KÖZVÉLEMÉNYT KUTATTAM”! Megkérdeztem fiatal és kevésbé fiatal férfiakat, szerintük, milyen az ideális feleség? Ezen gondolatok segítségével, foglaljuk össze a mai kor „rendes asszonyai” ismérveit: Tökéletesen főz, szívesen szeretkezik a férjével, mos, takarít, szeretettel foglalkozik a gyerekekkel. A megkérdezettek 100%-a volt ezen a véleményen! Tehát lehet ez ellen berzenkedni, lehet a férfiakat mindezért elítélni, de a vélemények attól még nem változnak meg!!!

Milyen az ideális férj?

Kedves, figyelmes, előzékeny, udvarias, segítőkész, becsületes, családcentrikus, fel lehessen rá nézni (nem a magassága miatt!), férfias megjelenésű, viselkedésű, igazi nőnek, szépnek és vonzónak érzi a nő magát vele.

Mi kell a nőnek és a férfinak ahhoz, hogy jól érezze magát egy párkapcsolatban? 

Image by Andry Richardson from Pixabay

 A nők gyengédségre vágynak, azt szeretnék, ha kényeztetnék, babusgatnák őket a kapcsolatukban. Ha nem ez történik, akkor elfásulnak, úgy érzik, hogy csak adnak és adnak, míg egyszer csak már nem lesz mit adniuk, nem lesz értelme adniuk.

A férfiak azt szeretnék, ha folyamatosan érezhetnék, hogy szükség van rájuk. Párjuk felnéz rájuk, ő A FÉRFI, a nő életében! Ha azt tapasztalják, hogy a társuk bízik bennük, és méltányolja az igyekezetüket, amely arra irányul, hogy a párjuk kívánságait teljesítsék, egyre erősebbek lesznek, és többet akarnak ÖNSZÁNTUKBÓL a másiknak nyújtani. A férfiakat úgy lehet ösztönözni, ha a nő dicséri őket, és minden módon elismeri az erőfeszítéseiket. A férfinak fontos, párja arcán az elégedettséget látni és hallgatni az elégedett szavait!

Ezért mit NE tegyél a párkapcsolatodban?

Nőként: Elvárásokat támasztani kimondva-kimondatlanul. Követelőzni, irányítani, parancsolgatni. Lenézni a férfi bármilyen tulajdonságát, viselkedését. „Rossz szokásait” felemlegetni, férfiúi önbecsülését megsérteni.  Pl., nemi képességének vagy nemiszervének lebecsmérlő kijelentése. Extra főbűn: ha mindezt mások előtt teszed. Gyanúsítgatod, féltékenykedsz. Megmondod, hogy mit csináljon és azt az elkészülte után lefitymálod! Érzékelteted, hogy mennyire erős vagy! Nincs rá szükség, hogy a férfi orra alá dörgöld. A férfi dicséretét, elismerését kétségbe vonni. Ez súlyos önbizalomhiány-kisebbségiérzés a nő részéről, mely a férfi jó döntését vonja kétségbe. Kaphatsz erre ilyen választ: te most tényleg azt mondod, hogy én egy bányarémet vettem feleségül??????

Férfiként: nem vagy kedves, gyengéd, a mindennapi viselkedésben és a szexuális együttlétek alkalmával. Figyelmetlen vagy: nem veszed észre az új ruhát, frizurát, nem dicséred, a nő csinosságát, szépségét, főztjét. Nem segítesz önként, lassú vagy. Udvariatlan vagy, nincs benned előzékenység. Durva szavakat használsz, durván viselkedsz. Szerelmeskedés után azonnal kiugrasz az ágyból. Lebecsmérlő megjegyzést teszel a nő külalakjára, súlyára.

Mit tegyél, ha elhagyott a párod, és egyedül maradtál?

Mit tegyél, hogy vége legyen a magánynak, amiben már évek óta élsz, és végre párt találj magadnak. Fontos a régről hozott sérelmek, megélt rossz események, megaláztatások felszínre hozása és valódifeldolgozása, kezelésekkel, utazással. Ebben rám és a kezelőmre biztosan számíthatsz! „Az egyedül könnyebb” gondolat csapda, mert a magány test és lélekölő!

Mit akar a férfi? - Vita
Image by Ryan McGuire from Pixabay

Mit tegyél a párkapcsolatodban?

  • Mindig, minden nap, többször is! Dicsérj sokat, legyél figyelmes, mutasd meg szóban és tettekben is, hogy mennyire fontos a társad!
  • Tiszteld őt! Mindig találd meg, miért lehetsz rá büszke!
  • Legyen szabadidőtök együtt. Pl. bármilyen kettesben eltöltött program: közös séta, nyaralás, fagyizás, beszélgetés, hobbi gyakorlása, sportolás…
  • Fontos a türelem, az odafigyelés a másik félre.
  • Legyen érték számotokra, a családi tűzhely melege, a finom ebéd, a tiszta ruha, a gondoskodás, az egymás segítése.

Jó tanács: a férfi egyszerű lény, kaja, szex és őszinte dicséret, elismerés kell neki. Ha ezt mindig megkapja, nyert ügyed van!

https://www.lukacsjudit.hu/pages/lukacsjudit/contents/article/250/47768/pics/1477641426_600x500.jpg

Mi kell még a boldog párkapcsolathoz? 

https://www.lukacsjudit.hu/pages/lukacsjudit/contents/article/250/47768/pics/1477641429_200x.jpg

  1)  Ne maradjon el a kettőtök életéből az összebújás, a szerelmeskedés, a közösen eltöltött nyugodt szabadidő! Szerelmeskedj gyakran, annyiszor és úgy, ahogyan az mindkettőtöknek tetszik, mert fontos a szexualitás szerepe, általában az életben és a párkapcsolatban is. A sok teendőd mellett gyakran előfordulhat, hogy fáradt leszel. Emiatt elmaradhat az esti összebújás. Ha gyakran elmarad, túlságosan megritkul a szex a házastársak között, „elvonási tüneteket okoz”! Először feszültség keletkezik, türelmetlenség, kisebb-nagyobb veszekedések, alhasi fájdalmak, görcsök is jelentkezhetnek!  Tudni kell, hogy sok ölelés és harmonikus szexualitás nélkül, nincsen jó kapcsolat!! Ezért használjatok ki minden apró lehetőséget az összebújásra, akármilyen fáradtak is vagytok, legyetek gyengédek egymáshoz! Mindegy, hogy este, reggel, éjjel vagy napközben, de törődjetek egymással! Az elalvás, s ha lehetséges éjszaka is „összegömbölyödve”, egymáshoz simulva aludjatok! PUCÉRON! Párod mindig érezhesse a testedet, a bőrödet! A férfiak számára a meztelen női test látványa, közelsége és bármikori érintése létfontosságú! Ha ez te leszel neki, mázlid van, ha nem, keres mást vagy belebetegszik! Törekedj arra is, hogy jól éld meg a nemiségedet, általában az életben is: női-férfi szerepek, szokások, külső megjelenés, viselkedés…

2)      Legyen egy kis egyedüllét, pihenés, megnyugvás a mindennapi feladatokból, ami lehet, hogy csak fél óra, mégis gyakran „életmentő” lehet!

Leo Buscaglia, amerikai tudós gondolatai: „Néha egyedül kell lennünk ahhoz, hogy a szó legteljesebb értelmében újra önmagunkra találjunk. Időre van szükségünk, hogy gondolkodjunk, eldolgozzuk az elvarratlan szálakat, felfedezzük a kuszaság mögötti értelmet vagy egyszerűen csak szabadjára engedjük fantáziánkat. Tudjuk, hogy mindezt legjobban egyedül tudjuk megtenni.”

3)      Ha valami miatt konfliktus keletkezik köztetek, esetleg veszekedés alakul ki, a legjobb azonnal MEGBESZÉLNI, MEGHALLGATNI EGYMÁST, miért is történhetett? Beszélgetéssel – nem vádaskodással! Ha nem „lehet vele” beszélgetni, írd le! Semmiképpen se aludjatok el haraggal a szívetekben, zavaró gondolatokkal, EGYMÁSNAK HÁTTAL!!!! Ha bajod van, ha úgy érzed, már nem akarsz a pároddal lenni, ülj le, beszéld meg vele. Ha mindketten elindultok a változás, változtatás útján az a legjobb. Ha mindent megtettél, de tényleg(!) és nem változott semmi, akkor menjetek külön, de ne csald meg őt előbb. Ne biztosítsd be magad egy másikkal, és csak aztán vetsz véget a kapcsolatodnak!

Hogyan előzhető meg a kapcsolat ellaposodása?

https://www.lukacsjudit.hu/pages/lukacsjudit/contents/article/250/47768/pics/1477641427_200x.jpg

 Gyengédség, törődés, türelem, harmonikus szexualitás. Arra kell törekedni, hogy a kapcsolatban a nő igazi nőnek érezhesse magát, akit párja gyönyörűnek, kívánatosnak tart, elismeri az érte és a családért tett munkáját, figyelmét. A férfi pedig azt érezze, hogy a nő felnéz rá, értékeli gondoskodását, ötleteit, bízik benne, és ő A FÉRFI, a nő életében, akiről mindig is álmodott.

https://www.lukacsjudit.hu/pages/lukacsjudit/contents/article/250/47768/pics/1477641424_200x.jpg

  „Onnan tudod, hogy valaki szeret, hogy az ő társaságában szabadabbnak érzed magad, mint amikor egyedül vagy.” (Jean-Paul Sartre francia író és filozófus 1905. jún. 21. – 1980. ápr. 15.)

Ha úgy érzed, szeretnél változtatni a párkapcsolatodon, gyere el hozzám személyes beszélgetésre! 

Biztos vagyok benne, hogy tudok neked segíteni!

Szeretettel várlak:

Horváth-Lukács Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük